Under en livstid använder varje kvinna ungefär 11 000 tamponger. Mensskydd överlag använder vi i genomsnitt sex och ett halvt år av vårt liv. Men vad många inte vet är att undersökningar har visat att tamponger och andra mensskydd kan innehålla farliga kemikalier. Om det gäller just de mensskydd vi väljer kan vi inte vara säkra på, det finns nämligen ingen myndighet som testar detta.
85% av alla undersökta tamponger innehåller glyfosat, dvs det giftiga ogräsmedlet RoundUp, enligt en argentinsk studie från i höstas. Allt tyder på att Glyfosat/Roundup är cancerframkallande.
Tre tusen förpackningar med organiska/ekologiska trosskydd har dragits in i Frankrike och Kanada. Företaget Corman har funnit pesticider i produkterna, kemikalier som finns i bekämpningsmedel mot ogräs.
Tillverkaren har genomfört analyser sedan ett franskt tidningsmagasin, “60 millions de consommateurs”, uppmärksammat ämnet glyfosat i hygienprodukter. Glyfosat finns bland annat i ogräsmedlet Roundup.
Än värre lär det vara med produkter som inte räknas som organiska/ekologiska eller liknande. Den franska tidningen rapporterar även om spår av farliga ämnen i Always bindor och i Tampax tamponger från Procter & Gamble.
Tamponger är oftast tillverkade av bomull och cellulosamassan rayon. Bomullsodling kräver mycket stora mängder bekämpningsmedel om den inte är ekologisk, och när celloulosamassan görs om till textil används farliga kemikalier.
Undersökningar har alltså visat att tamponger, trosskydd och andra hygienartiklar kan innehålla farliga kemikalier. Men i Sverige har ingen myndighet kontrollerat detta.
Idag har Kemikalieinspektionen ansvar för att kontrollera mensskydd, men myndigheten har aldrig testat kemikalieinnehållet i varken tamponger, bindor eller menskoppar. Kemikalieinspektionen ansvarar för en stor mängd konsumentprodukter vilket gör det i praktiken omöjligt att testa alla, men mensskydd är speciella eftersom de allra flesta kvinnor måste använda dem regelbundet under en stor del av livet och dessutom i direktkontakt med sina slemhinnor. Liknande kroppsnära produkter som kondomer och plåster räknas som medicintekniska produkter och där har tillsynsmyndigheten Läkemedelsverket ett tydligt ansvar för att kontrollera. I USA är det FDA (dvs motsvarande Läkemedelsverket) som ansvarar för att kontrollera mensskydd.
Efter att Sveriges Konsumenter framfört våra krav till Kemikalieinspektionen har myndigheten svarat att de kommer att ta upp mensskydd i samband med sin planering för 2017.
Vad kan du göra här och nu? Välj miljömärkta mensskydd (tex Svanenmärkta), de innehåller i regel mindre gifter än andra. Menskoppar av silikon är eventuellt ett bättre alternativ. Menskoppen är ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv bättre än andra alternativ. Men där gäller samma brist på kontroll som med de vanligare mensskydden. Menskoppar av plast skulle kunna innehålla ftalater som gör plasten mjuk, utan att vi som konsumenter har en aning om det. Ftalater misstänks vara hormonstörande vilket betyder att det skulle kunna påverka möjligheten att få barn.
http://www.sverigeskonsumenter.se/nyheter-press/senaste-nytt/vi-kraver-kontroll-av-mensskydd/
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/spar-av-kemikalier-i-trosskydd
http://www.sverigeskonsumenter.se/nyheter-press/debattartiklar/brist-pa-tillsyn-av-mensskydd/
Elin says
Intressant och viktigt! Jag använder trosskydd av tyg (finns flera märken t.ex. Imse Vimse, som även tillverkar tygblöjor) De är i och för sig också tillverkade av bomull men man tvättar ju bara i tvättmaskin på samma sätt som med tygblöjor så efterhand borde eventuella gifter tvättas ut. Fungerar utmärkt tycker jag, plus att man sparar miljön!
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för tips!!