Många är osäkra på vilket kött som är bra både för hälsan, djuren och miljön. Och eftersom inlägget med fiskguiden blev så populärt, så kommer här nu köttguiden. Baserat på WWF:s nya guide som inkluderar saker som antibiotikaanvändning och naturbete etc.
Bilderna här nedan är guider för respektive köttsort, klicka på dem om du vill se dem i större format. Längst ner i inlägget, nedanför bilderna, får du förklaringar till de olika märkningarna, dvs KRAV etc som jag också ofta får frågor kring.
Och apropå miljö; vet du att godis har lika hög klimatpåverkan per kilo som kycklingkött?! Ganska hypokritiskt alltså om man trycker i sig godis och sen basunerar ut att alla animaliska produkter är miljöbovar. Bara en parentes. Undvik skräpmat alltså – inte bara för hälsan, utan för miljön. Och så välj kött från glada djur enligt nedan (vilt, naturbeteskött, ekologiskt osv)
KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Mindre mängder gödsel och inga bekämpningsmedel används på gården. KRAV-märkt kött kommer från djur som har fått beta, picka eller böka i jorden och de äter KRAV-märkt foder. Läs mer på krav.se
Naturbeteskött Certifierat naturbeteskött kommer från nötkreatur som under betessäsongen till stor del betar i ängs- och hagmarker. Under vintern är djuren inne i stall och utfodras med främst gräs och klöver. Djur som betar naturbetesmarker bidrar starkt till den biologiska mångfalden i Sverige genom att ängar och hagar hålls öppna, vilket många arter är beroende av. Läs mer på wwf.se/naturbete och sigill.se
EU-ekologiskt EU-ekologisk produktion är basnivån för ekologisk odling
och djurhållning inom EU. Den ekologiska djurhållningen strävar efter att djuren ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Växt- och djurhållning ska vara i balans, så att djuren i första hand äter ekologiskt foder från den egna gården och stallgödseln används för att ge näring till åkermarken. Importerat EU-ekologiskt kött klarar inte Köttguidens kriterier för djurvälfärd vilket gör att den totala bedömningen i flera fall inte når upp till grönt ljus. Läs mer på jordbruksverket.se
Klimatcertifiering
Klimatcertifiering innebär att lantbrukaren minskar klimatpåverkan från sin produktion tillexempel genom att spara på energi, minska uppfödningstiderna för nöt och lamm eller använda foder med lägre klimatbelastning. Klimatpåverkan
minskar med mellan 5 och 25 procent för olika köttslag om man tillämpar klimatcertifieringens kriterier. Läs mer på sigill.se
Här hittar du hela WWF:s guide http://www.wwf.se/source.php/1595845/16-2475%20K%F6ttguiden_160527_LR.pdf
Xiro says
Pinsamt dåligt av WWF att ge naturbetad nöt och lamm sämsta klimatbetyg!!
Jag skulle vilja se vegetabilier i samma tabell, med vägning för näringsinnehåll och biotillgänglighet.