Jag tar vid där vi slutade i förra delen, med ett lite längre och mer detaljerat inlägg om hur fas 1 fungerar.
Om du undrar varför jag förklarar allt lite väl ingående, så är det bl.a. för att du sen också ska kunna förstå varför viss mat är viktig – och varför vissa tillskott fungerar. Vet man tex. att det är viktigt att balansera upp fas 2, och att glycin är en aminosyra som kroppen använder för att konjugera till gifter i denna fas, så kan man ju förstå varför det kan fungera som tillskott. Lät detta exempel som rena grekiskan? Lugn, jag förklarar detta i nästa del 🙂
Du som inte orkar läsa alla detaljer, kan bara läsa sammanfattningen här (fram till rubriken ”detaljer” nedan 🙂 )
Sammanfattning
Till levern kommer toxiska ämnen via blodet. Från blodet tas ämnena upp av leverns celler. När cellerna har tagit upp de oönskade ämnena så kan enzymer utföra sitt arbete för att vi ska kunna ta hand om gifterna i vår kropp.
Först arbetar fas 1-enzymer med ämnet. Vissa ämnen kan direkt göras om till mer vattenlösliga ämnen som kan utsöndras med hjälp av njurarna. Vi kan säga att ämnet ”dör”. Koffein är ett exempel på ett sånt ämne. Men de flesta ämnen görs om till intermediära ämnen som måste vidarebearbetas i fas 2.
Fas 1 kan liknas vid förbränning. Vi kan säga att det skapas en bränd och arg molekyl. Den här reaktiva molekylen kan skada vävnaden och den kan också lagras i kroppens fettdepåer, varifrån den blir svår att göra sig av med.
Enzymerna i fas 1 arbetar bland annat genom att de oxiderar giftiga eller oönskade ämnen och bildar då mycket reaktiva ämnen i form av reaktiva syreföreningar, ROS, reactive oxygen species – också kallade fria radikaler. Fria radikaler är mycket reaktiva, kan vara mycket giftiga – oftast mycket värre än den ursprungliga molekylen, dvs det gift din kropp ville göra sig av med från början.
De skadliga effekterna av de här mellanprodukterna, ofta fria radikaler alltså, hanteras av antioxidanter och genom att fas 2 snabbt börjar agera på ämnena.
När vi utsätts för en stor belastning av giftiga ämnen, och antioxidanterna och fas 2 inte hinner ta hand om dessa reaktiva ämnen tillräckligt snabbt kan vi må mycket dåligt, bli utmattade och få olika hälsobesvär.
En för långsam fas 1-avgiftning gör att gifter stannar längre i kroppen och har kopplats samman med överkänslighet mot kemikalier. Men en för snabb fas 1-avgiftning skapar reaktiva mellanprodukter och har kopplats till skador på DNA. Vi vill alltså ha balans.
Vissa personer behöver alltså arbeta med att stimulera fas 1-avgiftning, medan många behöver balansera den, så att den inte är för snabb jämfört med fas 2.
Gifter och mediciner stimulerar fas 1 eftersom kroppen känner ett behov av att göra sig av med ”skiten”. Medan en del andra ämnen, såsom C-vitamin och svavelrika kålgrönsaker stimulerar eftersom kroppen är mer beredd att ta hand om ämnena.
I fas 2 agerar sen antioxidanter och/eller fas 2-enzymer på ämnet.
Detaljer
Det som händer i fas 1 är att ämnena förändras med hjälp av funktionella föreningar. Tex så kan en karboxylgrupp (-COOH) ”fästas” till ämnet (alternativt en hydroxylgrupp (- OH), aminogrupp (-NH2) eller sulfhydrylgrupp / tiol (-SH)). Den här förändringen av det oönskade eller giftiga ämnet leder alltså till mycket reaktiva ämnen som snabbt måste tas om hand i fas 2. Den här fasen, fas 1 av biotransformationen/avgiftningen, kallas för bioaktivering .Vi kan säga att det här skapar en bränd och arg molekyl. Den här reaktiva molekylen kan skada framförallt vävnaden där den bildas, dvs levern. Den kan också lagras i kroppens fettdepåer, varifrån den blir svår att göra sig av med.
Antioxidanter är mycket viktiga om fas 1 är aktiv. Vi behöver antioxidanter som tex vitamin C och E för ämnena som bildas i fas 1
Fas 1 kan liknas vid förbränning. De viktiga enzymerna i denna fas kallas CYP450-enzymer. Dessa enzymer är bland annat beroende av järn och vitamin B2 och B3. Ett problem här är om din kropp är kraftigt belastad av tungmetaller, eftersom tungmetaller kan ersätta järn i de här enzymerna, vilket inte är särskilt bra för din avgiftning.
Jag gissar att du börjar förstå hur viktigt det är att fas 2 hänger med i samma tempo som fas 1 nu… 🙂 Jag kommer också att skriva om kost och tillskott i kommande tillskott som kan hjälpa kroppen här. Mjölktistel och kurkumin (gurkmeja) är exempel på ämnen som kan uppreglera fas 2 och nedreglera/balansera fas 1.
Den kemiska reaktion som sker med ämnet i fas 1 (när enzymer arbetar med ämnena) är antingen hydrolys, reduktion eller oxidation.
Hydrolys innebär att det giftiga ämnet, molekylen alltså, klyvs i två delar samtidigt som det reagerar med vatten (H2O). Till den ena delen av molekylen fäster väte (H) och till den andra delen en hydroxylgrupp (-OH). Den funktionella hydroxylgruppen förbereder ämnet för fas 2.
Både reduktion och oxidation handlar om att elektroner flyttas från en atom till en annan. Oxidation är den vanligaste reaktionen i fas 1. Då adderas syre till en molekyl och formar en oxid. Men syre behöver faktiskt inte vara närvarande för att oxidation ska ske, därför definieras också oxidation som att en eller flera elektroner avges när två eller flera ämnen reagerar med varandra. Oxidation utförs av en stor grupp av olika enzymer. Enzymerna oxiderar giftiga eller oönskade ämnen och bildar då mycket reaktiva ämnen i form av reaktiva syreföreningar, ROS, reactive oxygen species – också kallade fria radikaler. Fria radikaler är mycket reaktiva, kan vara mycket giftiga – oftast mycket värre än den ursprungliga molekylen, dvs det gift din kropp ville göra sig av med från början.
De skadliga effekterna av de här mellanprodukterna, ofta fria radikaler alltså, hanteras av antioxidanter och genom att fas 2 snabbt börjar agera på ämnena.
När vi utsätts för en stor belastning av giftiga ämnen, och antioxidanterna och fas 2 inte hinner ta hand om dessa reaktiva ämnen tillräckligt snabbt kan vi må mycket dåligt, bli utmattade och få olika hälsobesvär.
Det finns massor med enzymer som är involverade i leverns biotransformation (avgiftning) fas 1. De allra vanligaste kallas Cytochrome p450 (CYP450).
CYP450-enzymerna är beroende av näringsämnen såsom järn, vitamin B2 och B3. Man kan få problem med fas 1 och de här enzymerna om man är kraftigt belastad med tungmetaller, eftersom dessa kan ersätta järnet i CYP450-enzymerna. Det finns också genetiska förändringar som kan göra att man har en överfunktion i CYP450-enzymerna och därmed bildar reaktiva mellanprodukter för snabbt (detta undersöks i det genetiska testet DNA Health där bl.a. CYP1A1-genen testas)
Å ena sidan vill man ha en bra enzymaktivitet när det gäller CYP450 /fas 1. En för långsam fas 1-avgiftning gör att gifter stannar längre i kroppen och har kopplats samman med överkänslighet mot parfymer, rengöringsmedel och andra kemikalier. Men en för snabb fas 1-avgiftning skapar reaktiva mellanprodukter och har kopplats till skador på DNA. Vi vill alltså ha balans.
Saker som stimulerar enzymaktiviteten och snabbar på fas 1 (bra eller dåligt beror på om vi har en för snabb eller för långsam fas 1) är bl.a.:
- En rad olika kemikalier såsom luftföroreningar, lösningsmedel och pesticider
- Läkemedel och andra substanser, såsom sömnmedel, p-piller, koffein, och nikotin
- En del livsmedel, framförallt stora mängder protein och proteinpulver och hårt behandlade fetter. Men även kålgrönsaker (kålsläktet hjälper dock även fas 2 och skapar balans)
- En del näringstillskott, såsom vitamin B1, B2, B3, C-vitamin (I sin roll som antioxidant hjälper dock C-vitamin även till att ta hand om mellanprodukterna) och Johannesört
Jaha tänker du, var är bra och vad är dåligt av de här ämnena som påskyndar fas 1? Tänk lite så här: gifter och mediciner stimulerar fas 1 eftersom kroppen känner ett behov av att göra sig av med ”skiten”. Medan en del andra ämnen, såsom C-vitamin och svavelrika kålgrönsaker stimulerar fas 1 eftersom kroppen är mer beredd att ta hand om ämnena. C-vitamin är ju en antioxidant och svavel i kålgrönsakerna är en viktig mekanism i fas 2 som ni snart ska få se.
Saker som bromsar enzymaktiviteten och drar ner fas 1 (bra eller dåligt beror på om vi har en för snabb eller för långsam fas 1) är bl.a.:
- Kemikalier som tex kolmonoxid
- Läkemedel som tex antihistaminer (allergimedicin), benzodiazepiner (tex Valium), läkemedel mot sura uppstötningar, läkemedel mot svampinfektioner
- Vissa livsmedel såsom naringenin (en fytokemikalie/flavonoid i citrusfrukter), kurkumin/gurkmeja(som jag skriver mer om i ett eget inlägg), chili och cayenne, quercetin (en fytokemikalie i bl.a. lök)
- En del tillskott såsom aminosyran N-acetylcystein (som jag skriver mer om i ett eget inlägg)
- Endotoxiner tex från tarmbakterier
- Ålder
- Syrebrist
I fas 2 agerar sen antioxidanter och/eller fas 2-enzymer på ämnet. Nästa inlägg i detox-serien blir ett längre inlägg som beskriver biotransformation fas 2.
Hela detox-serien via taggen detox Häng med och lär dig om kroppens funktioner; och mat och tillskott för detta!
MariaF says
Åh, vad jag älskar molekylinläggen! 🙂 Tack!
Andreas says
Hej,
Tack för en givande bloggserie.
Jag undrar vilket/vilka tester som undersöker om man har underaktiv/överaktiv fas 1 respektive fas 2 avgiftning?
Är det DNA health test?
Om ja, vilka visar om man har en över/under funktionen i fas 1 och fas 2 (förutom CYP450 )? GSTT1? GSTM1?
Eller är det cyp 450 som är viktigast att analysera?
Stort tack på förhand,
Med vänlig hälsning,
Andreas
Andreas says
vilka gener ska det stå på näst sista frågan, dvs vilka gener visar om man har underfunktion/överfunktion i fas 1 respektive fas 2 avgiftningen (GSTT1, GSTM1 mfl)?