Ljud ökar stresshormonerna och blodtrycket. De som lever i en miljö med konstanta ljud, tex nära trafikerade platser, drabbas troligen av kroniskt höga nivåer av stress. Ljud kan också orsaka hjärtsjukdomar, störa sömnen och ge tinnitus.
Tystnad verkar däremot ha motsatt effekt på hjärnan. Tystnad gör att kroppen och hjärnan gör sig av med spänningar. Tystnad i ett par minuter är till och med mer avslappnande för hjärnan än ”avslappnande” musik. Tystnad förändrar blodtrycket och blodcirkulationen i hjärnan, enligt en studie publicerad i Heart.
Och i studier på djur kan man se att tystnad leder till nybildning av hjärnceller. två timmar tystnad om dagen ledde till nya celler i hippocampus.
Tystnad gör också att hjärnan får möjlighet att processa information, och att integrera extern och intern information. Motsatt, så visar studier att ljud försämrar hjärnans kognitiva funktioner, särskilt när det gäller att memorera och lösa problem.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1860846/
http://www.lifehack.org/377243/science-says-silence-much-more-important-our-brains-than-thought
http://nautil.us/issue/16/nothingness/this-is-your-brain-on-silence
MariaF says
Intressant! Jag vill aldrig jogga med musik i öronen, jag tycker det är så skönt när det är tyst. Nu är det ju egentligen inte det, ibland kommer det en bil, ibland en humla, men jag upplever det som meditativt och avslappnande att inte ha något annat i öronen än det som råkar dyka upp. Kanske är kroppen som instinktivt vet detta redan? 🙂
Rolf Löfgren says
Tystnad är mycket viktigt, och man bör söka efter tystnad så ofta som möjligt. I tystnad ingår att även få tyst i sitt inre. Att verkligen lyssna på tystnaden, både inre och yttre.