En ny studie visar massor med spännande saker när det handlar om tarmfloran. Bland annat att det kan ha betydelse vad dina vänner och familj äter – och hur deras tarmfora ser ut – för om din kostomläggning ska vara effektiv eller inte.
En sak den nya studien också pekar på är att det verkar dröja ett tag innan den viktiga tarmfloran förbättras om man går över från en onyttig till en mer hälsosam kost. Det tar alltså tid innan floran av tarmbakterier hänger med kostomläggningen och också ändras till det bättre.
Med nyttigare tarmflora menas alltså en rikare tarmflora med fler sorters bakterier, vilket är bra för vår hälsa i stort. Det är bra för immunsystem, matsmältning mm.
Tarmfloran påverkas av vad vi äter, och det är det som amerikanska och italienska forskare nu har utforskat i en studie på möss. De gav vissa möss tarmbakterier från människor som ätit vad forskarna beskriver som en amerikansk, onyttig diet. Det var en relativt fattig tarmflora. Andra möss fick istället bakterier från människor med nyttigare kostvanor med färre kalorier och fler näringsämnen. Den tarmfloran var mycket mer varierad.
Sedan testade de att ge mössen olika sorts mat. Trots att möss med den fattigare tarmfloran då fick börja äta nyttigare, så hann det inte bli någon stor förändring i sammansättningen av bakterier under den begränsade tid studien pågick.
Forskarna som utförde studien beskriver ett spännande fenomen som de kallar för metacommunity av mikroorganismer. “An individual’s microbiota is connected to other individuals’ communities (‘‘metacommunity’’) by microbial exchange.”
De säger alltså att ditt mikrobiom är kopplad till andras genom utbyte av mikrober. (Sanna pratar en del om detta i avsnitt 109 av podcasten)
Det forskarna tittade på i studien var möss som hade tarmflora från människor som åt en amerikansk standarddiet (alltså en näringsfattig kost). Om dessa möss fick bo ihop med olika grupper av möss som hade bättre tarmflora (möss som fått tarmflora från människor som ätit mer näringstät mat) , så svarade de sedan mycket bättre på en näringsrik kost.
“Sequentially cohousing AMER-colonized mice with two different groups of CRON-colonized mice simulated metacommunity effects, resulting in enhanced responses to a CRON diet intervention and changes in several metabolic features in AMER animals. This response was driven by an influx of CRON DP-associated taxa. “
http://www.cell.com/cell-host-microbe/pdfExtended/S1931-3128(16)30517-0
http://www.cell.com/cell-host-microbe/abstract/S1931-3128(16)30517-0
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6598465
johan eckerstein says
vill passa pa att tipsa om en mycket pedagogisk (och kort ) intro till tarmflorans betydelse:
https://www.youtube.com/watch?v=ucAJ0U5Veis&feature=youtu.be
kan vara bra att dela ut till alla vanner som inte orkar ta till sig tyngre material men samtidigt vill ha fakta ett par nivaer over aftonbladets extrabilagor med tips…
mvh/johan
Johan Lindén says
Undrar om man kan jämföra det med människor. Möss lever väl nära sin och andras skit så de kommer ju i fysisk kontakt med det på ett sätt som jag hoppas att inte människor gör. Eller så kanske jag borde sluta hoppas på det med tanke på experimentet här 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
🙂 precis, vi får sluta vara så renliga. Blanda lite saliv och annat så blir det nog bra