Ett mycket hållbart och bra sätt att få i sig probiotika på är i form av fermenterad mat. Lyssna gärna på avsnitt 105 av podcasten för att lära dig allt på detta ämne – både hur du gör din egen surkål mm och hur du ska tänka om du köper fermenterad mat. Nyligen skrev jag ett långt inlägg om hur du gör kombucha, och om ett par veckor kommer ett kort och koncist podcastavsnitt för hur du snabbt kommer igång med syrad och fermenterad mat.
Du kan äta probiotikatillskott för alltid, men bra probiotikatillskott är dyra. Fördelen med fermenterad mat är dessutom att den innehåller både probiotika (alltså de levande mikroorganismerna) och prebiotika (alltså bakteriernas mat) , vilket med all sannolikhet är ett mer hållbart sätt att förbättra sin tarmflora.
Dessutom, på tal om bredd / många olika sorters mikrober – äter du olika sorters hemgjord fermenterad mat så är det större sannolikhet att du får i dig en stor bredd av olika bakterier och andra mikrober. Det här gäller tyvärr inte alltid köpt fermenterad mat. Köper du yoghurt i affären så har man bara ett fåtal bakteriestammar i den. Men kombinerar du hemgjord surkål och kombucha så har du betydligt bättre bredd.
Ja, du läste rätt – smuts! Att vara ute i naturen, och inte minst att odla egna grönsaker som du inte tvättar alltför mycket innan du äter dem, är ett bra sätt att exponeras för en större bredd av mikroorganismer. Kanske ska du inte heller vara så rädd för andra människors bakterier (så länge det är hälsosamma människor med en bra flora vill säga 🙂 ) Så en kladdig kyss kan vara på sin plats för att förbättra din egen bakterieflora 😉
Fortsättning
Hela denna vecka ägnar vi åt hur du förbättrar tarmfloran. Imorgon handlar det om hur du faktiskt kan gynna och förändra din tarmflora, ditt mikrobiom, till det bättre med hjälp av bl.a. prebiotika.
Mer på temat microbiome
Rekommenderar dig även att lyssna på de podcastavsnitt jag gjort på temat tarmflora podcasten, avsnitt 44, 46, 51, 80, 109 och 128.
Lämna ett svar