Välj bort livsmedel med palmolja varnar Livsmedelsverket nu. Bl.a. vanlig bröstmjölksersättning som ges till svenska barn innehåller cancerframkallande ämnen. Ändå kan det dröja till hösten innan gränsvärden införs som tvingar fram lägre halter. På sin hemsida ger Livsmedelsverket rådet ”välj bort kakor, kex och andra livsmedel som innehåller palmolja”. Men även en del “nyttigare” livsmedel kan innehålla palmolja. Läs alltid innehållsförteckningen!
När oljan raffineras bildas ämnen som är cancerframkallande, och ämnen som kan skada njurar och testiklar. De kemiska namnen är glycidylestrar och 2- och 3-mcpd estrar. Dessa giftiga ämnen bildas också vid raffinering av andra vegetabiliska oljor, men enligt Efsas rapport bildas mest vid raffinering av just palmolja. Det är reningen av dem, när man tar bort smak och lukt vid hög temperatur, som skapar de giftiga ämnena.
Dessutom – palmoljan ska väljas bort av miljöskäl. Regnskog skövlas till förmån för produktion av palmolja.
Tänk på att välja bort alla livsmedel som bara deklarerats med “vegetabilisk olja” i innehållsförteckningen. Dels är de oftast raffinerade och innehåller med all sannolikhet just dessa cancerframkallande ämnen, dels är det billiga vegetabiliska oljor som innehåller en alldeles för stor mängd omega-6, vilket är inflammationsframkallande.
Det är fynden av glycidyl- och 3-mcpd-estrar i bröstmjölksersättning som är mest alarmerande, eftersom målgruppen är små bebisar. Halterna har i provtagningar varit tio gånger högre än det dagliga intag som anses tolerabelt.
Det finns en risk att vi underskattat hur mycket människor får i sig.
En förklaring till att EU-kommissionen ännu inte agerat är att Världshälsoorganisationen WHO:s expertgrupp kommit till en annan slutsats när det gäller ämnet 3-mcpd. Där vill WHO tillåta ett fem gånger högre gränsvärde än Efsa. Ämnet 3-mcpd ger njurskador på djur och har i andra djurförsök orsakat skador på ett flertal organ.
När det gäller cancerframkallande glycidylestrar är båda expertgrupperna överens, men oenigheten kring 3-mcpd gör att beslutet om att inrätta ett gränsvärde dragit ut på tiden.
Industrin har känt till problemet länge och EU:s taktik har hittills varit att förmå industrin att frivilligt sänka halterna.Varningen för palmoljan kunde läsas på Livsmedelsverkets hemsida före midsommar, den 17 juni 2016.
Livsmedelsindustrin och EU-kommissionen har känt till riskerna med farliga estrar i palmolja i nästan tio år, säger den italienske konsumentjuristen Dario Dongo. Ändå har myndigheterna inte varnat konsumenterna. I stället för att växla över till mindre riskabla oljor som raps har industrins användning av palmolja tvärtom ökat snabbt. Den globala produktionen av palmolja har ökat enormt – trots att riskerna varit kända i nästan tio år. Dario Dongo hävdar att myndigheternas tystnad i palmoljefrågan hänger ihop med produktens enorma betydelse för livsmedelsindustrin.
Tillsammans med socker och salt är just raffinerad palmolja en hörnsten i skräpmat.
Palmoljan finns ofta gömd inom parentes i fin stil på livsmedlens innehållsförteckningar. Men den finns där – i nästan hälften av världens livsmedel. Sedan riskerna blev kända har den globala produktionen av palmolja ökat med nästan 50 procent.
Italien var det första och länge enda landet som uppmärksammade EU:s expertrapport som i april förra året varnade för cancerframkallande ämnen i framför allt raffinerad palmolja. Kanske är det för att EU:s livsmedelsmyndighet Efsa ligger i den italienska staden Parma.
https://www.svd.se/livsmedelsverkets-rad-valj-bort-livsmedel-med-palmolja
https://www.svd.se/jurist-om-myndigheternas-tioariga-tystnad-kriminellt/om/den-farliga-palmoljan
Ps. Du kan klicka på bilderna om du vill få dem större för att läsa!
Lämna ett svar