Bakterier som är nyttiga för oss finns även i ögat. De kan försvara ögat mot infektioner, men dör av antibiotikabehandling, visar ny forskning. Ögat är det enda av kroppens våta ytor som är konstant exponerat, och är därför extra känsligt mot infektioner.
Ett forskarlag vid universitetet i Pittsburgh har tillsatt en sorts svamp i ögonen på möss och sedan behandlat hälften av dem med antibiotika. Experimenten visar att ett viktigt mikrobiom – en samling bakterier – finns på ögats yta, och motverkar vissa infektioner.
Svampen växte i ögonen på den grupp som fick antibiotika, eftersom mikrobiomet dog av behandlingen och inte kunde stoppa svampens tillväxt.
Det pekar på att man ska tänka sig för lite innan man sätter in bredspektrum-antibiotika under lång tid. Då skjuter man på kroppsbalansen både i ögat och i andra våta ytor mot yttervärlden.
Ögat är den enda av kroppens våta ytor som är konstant exponerad. Det är därför extra känsligt för infektioner. Om balansen mellan bakterierna förskjuts finns risken att det blir en överväxt av skadliga bakterier.
Summering av den nya studien:
“Mucosal sites such as the intestine, oral cavity, nasopharynx, and vagina all have associated commensal flora. The surface of the eye is also a mucosal site, but proof of a living, resident ocular microbiome remains elusive. Here, we used a mouse model of ocular surface disease to reveal that commensals were present in the ocular mucosa and had functional immunological consequences. We isolated one such candidate commensal, Corynebacterium mastitidis, and showed that this organism elicited a commensal-specific interleukin-17 response from γδ T cells in the ocular mucosa that was central to local immunity. The commensal-specific response drove neutrophil recruitment and the release of antimicrobials into the tears and protected the eye from pathogenic Candida albicans or Pseudomonas aeruginosa infection. Our findings provide direct evidence that a resident commensal microbiome exists on the ocular surface and identify the cellular mechanisms underlying its effects on ocular immune homeostasis and host defence.”
http://www.cell.com/immunity/pdf/S1074-7613(17)30274-1.pdf
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6743707
Bitte Kempe Björkman says
I samband med klimakteriet har jag fått torra ögon, så mängden olja och tårvätska som skyddar ögat mot bakterier är mycket sämre. Förra året gick jag igenom tre antibiotikakurer mot ögoninfektioner. Några dagar in på den tredje kuren brakade min mage ihop. Jag fick vattniga diarréer (ibland även blodiga) som höll i sig i några månader. Samtidigt som jag genomgick kuren åt jag probiotika, men tydligen med fel stammar. När jag bytte till ett annat märke förbättrades situationen på bara ett dygn.
Vi valde att göra oss av med våra hundar för att minimera risken för infektion. Även om jag inte är allergisk (testat både via blod och pricktest) så är ögat utsatt för deras hudbakterier. Jag har inte haft en enda infektion sedan dess och ögonen är överlag bättre. Troligen en kombination av att hundarna är borta och att jag är noga med att få i mig både pre- och probiotika.
Det faktum att antibiotika i form av ögondroppar kan påverka kroppen så kraftigt kom som en liten chock för mig. Informationen om den aktiva substansen skiljer sig åt mellan olika länder. I svenska FASS angavs “obehag i magen” som en biverkning. I den amerikanska motsvarigheten: “vattniga och blodiga diarréer som kan hålla i sig i upp till ett år”.
Anna Sparre @ 4health.se says
Intressant, tack för att du delar med dig!
Inger says
Vilken typ av probiotika bytte du till?
Bitte Kempe Björkman says
Holistic LactoVitalis Pro
Fia says
Hej!
Jag fick antibiotika kur i ca 1,5 månad i ögonen. Tyvärr verkar det sedan ha varit en ögoninflammation, dvs felbehandlad. Dock så har jag haft mkt problem efter detta. Jag vaknar alltid med ögon ihop klibbade och måste tvätta ögonen. På dagen efter jag tvättat så är det okej, men använder inget smink. Men samma visa på morgonen igen. Vet inte hur jag skall bli av med detta? Har du några tips? Har letat på internet men är svårt att få fram info.
Jag tar probitoka via munnen, och tanken är väl om jag blir gravid att ta bröstmjölk i ögonen (har läst att man kan göra det på barn som har infektioner). Men kan man få tillbaka en del av probiotikan i ögonen? Det finns ju inget probiotika för ögonen vad jag hittat?
Stor kram och tack för en bra blogg!
Bitte Kempe Björkman says
Jag är inte Anna men svarar ändå 🙂
När man har torra ögon kan man få samma reaktion som du: hopklibbade ögon. Hur konstigt det än låter, så kan många med torra ögon ha en tårproduktion som är högre än normalt (dock är tårvätskan av dålig kvalitet). En del får tom problem med att öppna ögonen på morgnarna.
Ett sätt att mota Olle i grind är att äta omega 7 (havtornsolja). Ögat behöver både fett och tårvätska. Fettet utsöndras via kanaler i ögonlocken. Genom att äta omega 7 förbättrade jag på några månader min egen fettproduktion såpass att min ögonläkare (specialist på torra ögon) blev häpen!
Vad gäller att få probiotika till ögonen bör det ju fungera med kapslar som man äter. Omegan hade jag ju inte i ögonen, jag åt den. Du kan prova att byta probiotikasort, testa andra stammar/familjer. Kombinera med omega! Även om du inte har samma ögonproblem som jag är detta ett sätt att stärka ögonens naturliga skydd.
Fia says
Hej!
Tack så mycket för du tog tid att svara 🙂 Uppskattas verkligen! Skall verkligen prova detta. Jag har rätt bra tårvätska, men det kan kanske vara dålig kvalité som du säger. Jag har på morgonen lite gulaktig så jag ev kan vara någon obalans i bakteriefloran tänker jag också.
Jag äter omega 3 men skall absolut köra på omega 7 också och prova olika probiotika tillskott, såg där uppe att du hade skrivit vilken som funkar för dig, tack!
Fia