Fredagsmys? Gör enkelt dina egna grönsakschips!
Det här receptet fungerar för de flesta grönsaker, även om det allra enklaste är att använda sig av grönkål, eftersom man då inte behöver dra ut vätskan ur grönsakerna först. Se recept här: https://4health.se/enkla-nyttiga-och-supergoda-gronkalschips-recept
Grönsakschips:
- Valfri fiberrik grönsak, tex zucchini . Jag skriver fiberrik, eftersom det funkar med “matiga” fiberrika grönsaker och även rotfrukter och frukter, men mindre bra med vattniga grönsaker som tex sallad
- olivolja (ca 1 msk per 300 gram, eller 3 msk per kilo grönsak)
- salt
Hyvla grönsak med osthyvel (eller mandolin om du äger en sån).
Sprid ut skivorna på en stor skärbräda eller plåt.
Salta lätt och låt dra i 10 minuter. Sug upp vätska med hushållspapper eller kökshandduk.
Pensla grönsaksskivorna med olivolja.
Lägg på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
Låt torka i ugn vid ca 120 grader (gärna varmluft) tills chipsen fått fin färg. Det kan ta ungefär en timme.
Sänk sen eventuellt värmen till 75 grader eller lägre och fortsätt torka, gärna med ugnsluckan på glänt för att släppa ut vattenånga.
Håll uppsikt så att du inte bränner chipsen, då kan de få en besk smak.
Ta ut chipsen när de är torra, ta av dem från plåten och bakplåtspappret och lägg på galler.
Klart! 🙂
Det här receptet fungerar även bra med tex morot, palsternacka och äpple. Men tänk på att grönsakerna krymper ordentligt och att socker-/ kolhydratinnehållet blir mycket högre när det mesta av vätskan är borta. Så till och med zucchinin får ett relativt högt kolhdratinnehåll per 100 gram när du gör chips av den, och ännu mer blir det såklart i rotfrukter och frukt. Men mycket näringstät mat och betydligt nyttigare än köpta snacks
Lämna ett svar