Dricker du plast? En ny studie visar att det finns massor av mikroplast i flaskvatten.
Journalistnätverket Orb har låtit testa vattnet i hundratals flaskor från tillverkare i hela världen. Över 250 vattenflaskor från elva olika märken, inköpta på fem kontinenter, ingick i analysen som utfördes av amerikanska forskare på uppdrag av det internationella journalistnätverket Orb Media.
I 93 procent av flaskorna som undersöktes hittades spår av mikroplast, även om mängden varierar stort. Enligt forskarna innehöll San Pellegrinos flaskor allt från noll till 74 partiklar per liter vatten och Evians mellan noll och 256 partiklar per liter. Tyska Gerolsteiners flaskor innehöll mellan 9 och 5 106 partiklar per liter. Värst var Nestlés Pure Life som hade värden mellan 6 och i ett fall hela 10 390 plastpartiklar per liter vatten. Inga svenskproducerade märken ingick i undersökningen.
Nestlé liksom Gerolsteiner bekräftar att de själva hittat spår av mikroplast i sitt flaskvatten, men betydligt lägre nivåer än i Orbs studie.
Mikroplast är ett samlingsnamn för plastpartiklar och fibrer som är mindre än fem millimeter. De förekommer i luften både inne och ute. De kommer bland annat från bildäck, men även olika textilier (som fleecejackor, mattor och kläder av syntet) släpper ifrån sig stora mängder plastpartiklar när de används och tvättas.
En del experter anser att det finns för lite forskning för att bekräfta mikroplast som en hälsorisk. Men det kommer nog snart, då det har visat sig skadligt för djurlivet (läs mer om mikroplast ). Det finns också djurstudier som visat att ännu mindre plastpartiklar än de som hittats i det analyserade flaskvattnet kan ansamlas i kroppen. Nanopartiklar av plast kan tas upp av tarmen och eventuellt orsaka inflammation i organ.
Det finns flera förklaringar till att så varierande mängder plast hittats i det analyserade flaskvattnet. Det kan bero på vilken källa vattnet kommer ifrån, hur tappningen gått till och vilket förpackningsmaterial som har använts. Samtliga flaskor som analyserades hade plastkorkar. En stor del av partiklarna som hittades i vattenflaskorna kom från polypropen, en plast som är vanlig i just korkar.
Tidigare har man även hittat mikroplaster i kranvatten. I höstas lät samma journalistnätverk göra en stor undersökning av plasthalter i dricksvatten. Forskare i Minnesota granskade prover från 159 platser runt om i världen. Det visade sig att 83 procent av proverna var kontaminerade med mikroplast. Av de europeiska proverna var 72 procent plastförorenade. (https://4health.se/vi-far-i-oss-plast-fran-kranvattnet-vi-dricker-maten-vi-ater-och-luften-vi-andas)
FN ska nu undersöka hur stort problem det är att kran- och flaskvatten innehåller mikroplaster. Det är FN-organet WHO som ska undersöka hur mycket plast vi får i oss via flaskvatten och vad det har för betydelse. Initiativet tas sedan journalistnätverket Orb låtit göra omfattande undersökningar av både kran- och flaskvatten och funnit plast nästan överallt.
Nyckelfrågan är om ett livslångt intag av mikroplastpartiklar kan ha en hälsoeffekt. Vare sig det gäller plastens komponenter, huruvida det kan finnas skadliga beståndsdelar eller hur de faktiska partiklarna kan påverka kroppen finns helt enkelt inte tillräckligt med forskning för att ge oss svaret, enligt WHO. Normalt anger man ett säkert gränsvärde, men för att kunna definiera ett sådant behöver man förstå om dessa partiklar är farliga och vid vilka koncentrationer.
Allt fler undersökningar världen över ger belägg för att det finns mikroplaster i snart sagt allt som haft kontakt med havet eller annat vatten. Det har inte bara visats att havsvatten i sig innehåller plastpartiklar, även på stora djup, utan sådana har även befunnits finnas i bland annat arktisk is, havssalt, fisk, öl, sediment och avföring från pälssälar på Antarktis.
Mer om studien: Både lokala och internationellt kända märken, som Evian och San Pellegrino ingick i studien. Sex flaskor som testades var gjorda av glas, resten av plast. Samtliga flaskor har plastkorkar. Större plastpartiklar hittades genom analyser av vattnet i mikroskop. Mindre partiklar spårades genom att tillsätta en rödfärgad vätska, Nile Red, som fastnar på ytan på plastpartiklar och gör dem synliga i mikroskop. Därefter analyserades innehållet bland annat med infrarött ljus. Enligt forskarna innehöll 93 procent av flaskorna spår av mikroplaster. I genomsnitt hittades 325 partiklar per liter, men mängden i olika flaskor varierar stort.
De flesta partiklar som hittades var mellan 6,5 och 100 mikrometer stora. Som jämförelse är ett hårstrå ungefär 100 mikrometer brett. Drygt hälften av partiklarna kom från polypropen, en plast som är vanlig i korkar. Nanopartiklar mättes inte i denna undersökning.
https://orbmedia.org/stories/plus-plastic
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/massor-av-mikroplast-i-flaskvatten
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fn-undersoker-plastpartiklar-i-flaskvatten/
Cavewoman says
Hur funkar det med all annan mat?
Allt är ju i princip förpackat i plast. Det finns ju korkar på de flesta mejerier bl.a.
Anna Sparre @ 4health.se says
Till och med luften är ju full med mikroplast, så antagligen finns det överallt. Men ja, kanske värre med plastförpackningar
Vandor says
5 mm verkar vara ganska stor för att vara mikroplast – tror inte någon skulle dricka vatten som innehåller 5 mm stora plastpartiklar i hundratal !