I den här försommardrycken får du både probiotika och härligt bubbel! Dags att använda årets första rabarber! Med hjälp av honung sätter vi igång hemgjord probiotika. Honungen är det som bidrar med mikroorganismer. Tänk på att välja svensk, opastöriserad honung för att det ska fungera. Och så färsk som möjligt. Att drycken innehåller socker är för att det är mat för bakterierna (precis som när du gör kombucha), men det kan fungera utan
Du behöver per liter dryck:
- ca 700 gram rabarber (går att byta ut en del mot bär om du önskar)
- 9 dl vatten
- 4 msk opastöriserad honung (ju färskare desto bättre)
- 0-2 tsk socker
- ½ pressad citron
- ev annan smaksättning, tex ingefära eller fläder
Skär rabarber i bitar, och lägg i kastrull tillsammans med vattnet.
Koka försiktigt några minuter tills rabarbern mjuknat helt.
Ta av kastrullen och låt svalna.
Sila bort rabarberbitar så att du bara har vätskan kvar, med en duk eller fin sil.
Rör ut honung, socker och citron i vätskan. Tänk på att vätskan måste ha svalnat till ungefär rumstemperatur för att inte bakterierna i honungen ska dö.
Häll upp på petflaska(-or). Fyll inte flaskan helt utan lämna ett par centimeter luft till kanten. Sätt på kork.
Låt stå i rumstemperatur en till tre dagar tills kolsyra bildats. Kläm på flaskan – när den är hård och du inte kan trycka in den har det bildats kolsyra och fermenteringen är klar. Förvara i kylskåp.
Det går att göra i glasflaska, men det finns risk att flaskan exploderar.
Karin Löfgren says
Spännande Hur mycket ska man dricka / dag och hur länge står den sig ?
Hälsningar Karin
Anna Sparre @ 4health.se says
ska och ska, du får dricka så mycket du tycker om antar jag 🙂 Vet inte hur länge den står sig. Allt beror på hur sur du lyckas få den/dvs hur bra kultur du har. Bra kultur så håller den länge