Två nya studier, en på möss och en på människor, visar på de fantastiska effekter motion har på vår kropp. MEN, jag vet att många som läser här är utmattningsdrabbade. Kom ihåg att motion måste kännas bra och ge energi för att vara bra. Motion för en person är stenhård intervallträning, för en annan är det stretching och kort promenad.
Möss som motionerar får fyra gånger fler nya hjärtceller än stillasittande möss. Och även efter en hjärtinfarkt ökar nybildning av hjärtceller av motion, visar den ena nya studien.
Hjärtats kapacitet att bilda nya hjärtceller är låg. Unga vuxna bildar endast omkring en procent nya celler per år – och denna nybildning minskar ju äldre vi blir. Men att bilda nya hjärtceller är viktigt för att bibehålla hjärtats funktion. En metod för att stimulera nybildningen är motion.
För att testa effekterna av motion lät forskarna en grupp friska möss få tillgång till ett springhjul under åtta veckor. När mössen lämnades sprang de på eget bevåg omkring fem kilometer per dag. Kontrollgruppen med möss blev däremot utan tillgång till springhjulet och rörde därmed inte på sig. Forskarna upptäckte att motionerande möss bildade över fyra och en halv gånger fler hjärtceller än mössen som inte rörde på sig så mycket.
Djuren testades även efter att de fått en hjärtinfarkt. Möss med tillgång till springhjul sprang nu fyra kilometer på eget bevåg. Och i de områden i hjärtat där mössen fått celldöd till följd av hjärtinfarkten, hade det skett en nybildning av hjärtceller. De motionerande mössen klarar alltså en hjärtinfarkt bättre än de som inte motionerar.
Effekten av träning för nybildning av hjärtmuskelceller är tydlig. Att mekanismen finns är mycket viktigt och kan definitivt vara en del av förklaringen till att träning efter, och kanske även före, infarkt kan öka överlevnaden. Hjärt-och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag och står för omkring 35 procent av alla dödsfall. Stillasittande livsstil, kost och ålder är stora riskfaktorer.
Den andra nya studien visar just detta hos människor, nämligen att träning efter en hjärtinfarkt inte är farligt. Tvärtom. Fysisk aktivitet efter en infarkt halverar risken att dö i förtid, jämfört med om du inte gör någonting alls. En person som drabbats av hjärtinfarkt har allt att vinna på att börja röra på sig mer regelbundet, om han eller hon inte redan gör det.
Forskarna analyserade effekten av fysisk aktivitet hos 22 227 personer som mellan 2005 och 2013 hade drabbats av en hjärtinfarkt. 6—10 veckor efter infarkten, samt efter ett år, rapporterade deltagarna om och i så fall hur många gånger i veckan de varit fysiskt aktiva 30 minuter eller längre. Därefter delades deltagarna in i fyra grupper, beroende på hur aktiva de var, och följdes i fyra år.
Under uppföljningsperioden hade 1 087 personer avlidit. Bland de personer som var inaktiva vid den första mätningen, men som ökade sin aktivitet under det följande året, var dödligheten halverad jämfört med dem som var konstant inaktiva. Och bland dem som var konstant aktiva var dödligheten cirka 60 procent lägre än för dem som var konstant inaktiva.
Att motion är bra för hjärtat och minskar risken för exempelvis hjärtinfarkt är ingen nyhet, men enligt forskarna har nyttan av fysisk aktivitet efter en infarkt varit mer oklar.
https://www.nature.com/articles/s41467-018-04083-1
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hjartat-foryngras-av-motion
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/motion-raddar-livet-efter-hjartinfarkten
Lämna ett svar