Dieter med tydliga kostregler ersätter religionen i det sekulariserade Sverige. Det är förklaringen till att så många just nu följer individuella dieter, enligt två svenska forskare.
Många följer i dag dieter och önskar individuellt anpassad specialmat. Varför så många anammat det här sättet att tänka kring mat är något flera olika typer av forskare finner intressant.
Susanne Wigorts Yngvesson, professor i etik vid Stockholms teologiska högskola, tycker sig se likheter mellan viljan att följa dietens regler och religionen. I den kristna mystiken talar man om underkastelsen som en sorts frihet. Genom att avstå något, att uppoffra mig själv, lida lite känner jag att jag gör något gott, säger hon. Hon tycker sig se liknande drivkrafter bakom att hänge sig åt en diet och att följa en trosåskådning. Dieten kan fylla en livsmening så man ingår i ett sammanhang och får en meningsbärande gemenskap, säger hon.
Richard Tellström, etnolog som bland annat arbetar för Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet med kost- och måltidsfrågor, kallar dieter som LCHF eller veganism för kulturella kostavvikelser. Han menar att Sverige är ett perfekt land för den som vill följa en sådan diet. Sverige är ett extremistland, säger han. Här är traditioner, religion och gruppgemenskap betydligt mindre viktigt än det är i de flesta andra länder, säger han. Vi har väldigt extrema värderingar – sekulära och förnuftsmässiga. I andra länder med mer traditionell matkultur är det betydligt svårare att särskilja sig från familjen och gruppen genom att hävda att man har en egen diet och inte vill äta samma som andra, menar har. I Sverige är det självklart att man själv ska finna sin egen lycka och vägen till framgång och då fungerar det bra att anmäla kostavvikelser utan att någon höjer på ögonbrynen.
Men även i väldigt sekulära länder har människan en längtan efter något större, något som ger livet en mening, menar de båda forskarna och hävdar alltså att dieten kan fylla den funktionen för många.
Etnologen Håkan Jönsson vid Lunds universitet har under många analyserat konsumenternas relation till mat och måltider, mest känd är han för forskningen kring hur svenskarnas relation till mjölk förändrats. Han menar att tendensen att välja bort vissa livsmedel funnits lika länge som livsmedelsindustrin. Att inte äta en viss sorts livsmedel blir dels ett sätt att försöka skydda den egna kroppen och dels ett sätt att markera grupptillhörighet.
Det finns säkert en hel del sanning i detta. Men jag tror att det skiljer sig ganska mycket mellan olika sorters kosthållning. En strikt vegankost är kanske oftare en form av “religion” och politiskt ställningstagande än t.e.x en lågkolhydratkost. I min erfarenhet har de flesta jag stöter på valt en lågkolhydratkost som tex LCHF eller paleo av hälsoskäl. T.ex. för att hantera sin diabetes. Men visst stöter man på extremister här också 🙂
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-foljer-sa-manga-svenskar-dieter
Alicia says
Baserat på mina egna personliga erfarenheter håller jag inte riktigt med Richard Tellström om att det skulle fungera bra i Sverige att “anmäla” som han uttrycker det, “kostavvikelser” som att man äter LCHF som han kallar för diet. Jag har nog aldrig blivit så ifrågasatt och betraktad som besvärlig som när jag vänligt men bestämt tackar nej till socker, bakverk, läsk och mackor i sociala och arbetsrelaterade sammanhang! Det har varit allt annat än accepterat trots att mina kostval håller mig frisk, smärtfri och pigg hela dagen medan mina kollegor säckar ihop i blodsockerdippar varenda eftermiddag. Det är en spontan kommentar från min sida.
Tack för en intressant blogg och härlig podcast! 🙂
Karin says
Som sagt en intressant vinkling!
Men tänk om man också skulle dra denna diskussion ett steg till och fråga Varför människor idag väljer bort livsmedel i allt högre grad? Är det för religion/traditioner eller är det också för kvaliten på maten bara blir sämre, allergier och ohälsa ökar lavinartat? Handlar det bara om religion eller har vi faktiskt blivit ”upplysta” om att vi faktiskt har makten till vår egen hälsa och kropp??
Cecilia Norman says
Jag har tänkt i de här banorna ett tag och håller helt med. Även Alicia och Karin har poänger i sina resonemang. Det som blir svårt är när man blivit allergisk, i mitt fall mot mjölkprotein. Ofta möts jag av människor som tror att jag avstår från mjölk av trendiga skäl och är därför inte så noga med vad de serverar mig. Men jag blir ju sjuk! Detta problem är en följd av denna religion och upplevs av många av oss allergiker.
Tack för en trevlig och intressant blogg! /Cecilia
Anna Sparre @ 4health.se says
Håller med er helt!
Det är ju massor med saker vi behöver välja bort eftersom det gör oss sjuka. Mat som inte funnits när våra kroppar utvecklats och som idag ger oss allergier, intoleranser, inflammation och sjukdomar.
Lisa says
Jag tycker faktiskt att det är en lite konstig och grov generalisering. Vegankulturen har absolut ett inslag av “religion” då det finns en hel del annat än bara hälsoaspekten kopplat till övertygelsen. Eller politik kanske är ett lämpligare ord än religion?
Men att strunta i socker och äta bättre kost i allmänhet gör nog de flesta av hälsoskäl och inte för att ingå i något större sammanhang. Blir lite olyckligt då många som avstår olika livsmedel p.g.a. hälsoskäl får höra att: “du är så extrem” eller “LCHF är en sekt”. Känner mig lite förminskad då mina hälsoval stämplas som att jag har behov av att “ingå i ett sammanhang”. Jag anser själv att mitt val av livsstil gjorts utifrån ett intelligent och faktabaserat övervägande.