Att det är svårt att hålla sig från impulsköp vid kassan – särskilt snabb energi som triggar oss – vet förstås livsmedelsbutikerna om. Det är knappast en slump att snackshyllan placerats nära kassan, och att det inte är morötter eller olivolja, utan godispåsar, som ligger ovanför bandet till kassan.
Att förbjuda godis, choklad och chips vid kassan i livsmedelsbutiken fungerar. Det hindrar oss från ohälsosamma impulsköp, visar en stor brittisk studie. Forskare har studerat data från 30 000 hushåll för att se hur köpbeteendet påverkas av ett förbud mot att placera onyttigheter vid kassan – ett förbud som införts i sex av nio stora livsmedelsbutiker i Storbritannien.
Resultatet visar att inköpen av ohälsosamma produkter i de butiker som infört förbudet minskade med en femtedel jämfört med i de vanliga butikerna. I de 7 500 fall där kunder uppgav att de tänkt köpa något att äta på språng, istället för att ta hem, var minskningen ännu större. Enligt forskarna visar detta att produkternas placering i butiken påverkar köpbeteendet.
Frågan är uppe på högsta politiska nivå i Storbritannien där politikerna nu diskuterar om man ska göra ett förbud obligatoriskt.
Så vad sägs – bättre att möblera om lite i butikerna än att lägga skatt på saker som i vissa fall är nyttiga? Jag tänker då tex på kött, där riktigt kött från djur som gått ute är bland det nyttigaste (och miljövänligt) man kan äta, medan det såklart finns onyttiga charkprodukter och kött från djur som stått trångt och fått antibiotika och spannmål som är dåligt och visst skulle må bra av mer skatt.
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371%2Fjournal.pmed.1002712
https://www.bbc.com/news/health-46591181
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-fick-forskarna-manniskor-att-sluta-impulskopa-godis
Lämna ett svar