Varför kan man inte kittla sig själv, och varför hjälper det ofta att gnugga sig på det onda stället när man har slagit sig? Forskare från Linköpings universitet har studerat det här.
Det är nämligen så att hjärnan dämpar känslointrycken från huden – om det är din egen kropp som berör dig där.
Forskarna har undersökt hjärnan hos försökspersoner, som samtidigt som de ligger i en magnetkamera, fått smeka sin egen arm. Sedan har armen vidrörts på samma sätt, men i stället av en forskare.
Forskarna kunde då konstatera tydliga skillnader mellan hur hjärnan hanterade och bearbetade känsloinformationen mellan de två försöken. Egen beröring minskade aktiviteten i flera olika delar av hjärnan, så att man helt enkelt märker av den mindre. Och det är därför som det är svårt att kittla sig själv.
Gissar att det kan ha att göra med att man behöver vara mer känslig och på sin vakt av yttre beröring. Jag skrev tidigare om klåda och att våra kroppar har utvecklat klåda som en viktig signal om att kroppen är utsatt för ett hot på huden (https://4health.se/sa-har-funkar-klada-att-det-kliar) Forskarna beskriver också vikten av att lära sig urskilja sin egen kropp i tidig ålder: “The earliest way humans can learn what their body is and where the outside world begins is through the tactile sense, especially through touch between parent and baby.”
“Our results suggest an association between impaired somatosensory processing and a dysfunctional self-concept, as seen in many psychiatric disorders.”
https://www.pnas.org/content/early/2019/01/24/1816278116
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7138963
Lämna ett svar