I aftonbladet skriver man felaktigt att GI-metoden skulle vara bättre än LCHF. Men resultatet i studien är att mer protein och lägre GI är bättre för att hålla en viktnedgång än högre GI och mindre protein. LCHF har lägre GI än “GI-metoden” eftersom mycket av kosten är kolhydratfritt och därför ofta har GI-värden på ca 0, och ett högt innehåll av protein. Slutsatsen är alltså ekvivalent med att lågkolhydrat-/högproteinkost är bästa sättet att hålla vikten.
I studien deltog 773 personer som redan hade lyckats gå ner i vikt. De slumpades sedan till fem dieter med olika proteinintag och olika GI, eller en kontrolldiet. Grupperna med mer protein respektive lägre GI höll alltså vikten bättre.
Citerar ur studien:
“Participants were randomly assigned”…”to one of five” …”diets”…” a low-protein and low-glycemic-index diet, a low-protein and high-glycemic-index diet, a high-protein and low-glycemic-index diet, a high-protein and high-glycemic-index diet, or a control diet”
“In the analysis of participants who completed the study, only the low-protein–high-glycemic-index diet was associated with subsequent significant weight regain (1.67 kg; 95% confidence interval [CI], 0.48 to 2.87). In an intention-to-treat analysis, the weight regain was 0.93 kg less (95% CI, 0.31 to 1.55) in the groups assigned to a high-protein diet than in those assigned to a low-protein diet (P=0.003) and 0.95 kg less (95% CI, 0.33 to 1.57) in the groups assigned to a low-glycemic-index diet than in those assigned to a high-glycemic-index diet (P=0.003). The analysis involving participants who completed the intervention produced similar results.”
Aftonbladets artikel: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article8176707.ab
Du hittar även en artikel i SvD http://www.svd.se/nyheter/inrikes/gi-kosten-ar-idealisk_5732833.svd
Och studien finner du här: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1007137
Lämna ett svar