Små feta fiskar som tex sill och makrill innehåller väldigt mycket fin näring utan att ha så mycket gifter i sig (som större fiskar, högre upp i näringskedjan, vilka ackumulerat toxiner) och dessutom är det mat som inte påverkar klimatet så mycket som mycket annan mat.
Sillen lyfts upp av livsmedelsforskare för att den är både näringsrik och har låg klimatpåverkan, vilket gör att den är bättre än de flesta andra animaliska produkter. Men även bättre än många vegetabilier, i synnerhet typiska jordbruksprodukter.
Sillen släpper under en livscykel som matvara ut 0,6 koldioxid-ekvivalenter per kg. Det kan jämföras med ris som släpper ut 3,0 per kilo och spagetti som snittar på 0,8 koldioxid-ekvivalenter per kg, enligt forskningsinstitutet RISE:s beräkningar.
Många sillbestånd fiskas hållbart. Dessutom är sill en stimbildande fisk som kan fiskas mycket energieffektivt, vilket gör att den bland animaliska livsmedel är svårslagen när det gäller klimatpåverkan. Sillen är svårslagen miljömässigt och näringsmässigt.
Ur studien:
“Seafoods with the lowest climate impact and highest nutritional score (e.g. sprat, herring, mackerel and perch)” Översatt: skarpsill, sill, makrill och abborre
Mer via taggen miljö https://4health.se/tag/miljo
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652619313162
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/lista-fyra-saker-du-inte-visste-om-sill
Lämna ett svar