En ny studie från Karolinska institutet ger sig på att förklara varför många av oss tycks ha lättare för att gå upp i vikt när vi blir äldre. Viktökningen äger ofta rum, trots att vi inte äter mer eller rör oss mindre än vi gjort i yngre ålder.
Enligt forskarna bakom studien så handlar det om en minskad omsättning av lipider i fettvävnaden. Lipiderna är triglycerider, det vill säga samma substans som till stor del bygger upp det fett vi äter. I studien så har 54 män och kvinnor undersökts under 13 år.
Jag anser att det här är en väldigt förenklad bild av verkligheten. Det är ett alldeles för smalt synsätt att bara fokusera på en mekanism på det här sättet. Det finns så många faktorer som spelar in här. Äter vi en kost som inte är optimal och som har ett för högt innehåll av snabba kolhydrater så kommer vi tex att utveckla något mått av insulinresistens med åren, vilket kommer att påverka oss så att vi lägger på vikt. Ju äldre vi blir ju mer trappar hormonerna ner, och i regel blir de dessutom mindre känsliga (receptorn etc för hormonet). Mindre hormoner eller hormoner i sämre balans med varandra, och mindre känsliga hormoner, påverkar också vår vikt.
https://www.nature.com/articles/s41591-019-0565-5
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7296512
Pia says
Tänker att även gifter i vår miljö och mat lagras med åren i kroppen och försämrar den hormonella balansen.
Anna Sparre @ 4health.se says
absolut! instämmer
Nisse Hult says
Det ständiga bakandet, fikandet, äta många mål per dag (ivrigt påhejade av kokboksmaffian, media mfl) unna sig hit & dit, ex alkohol skapar insulinpåslag i onödan = viktuppgång och sämre mående. Fasting är NR:1
när det gäller bromsa o reversera allt detta elände. Men det fattar? inte (köpta?) svenska Forskare
Anna Sparre @ 4health.se says
instämmer!
Abba says
Fast alkohol sänker blodsocker.
Sen är det inte bra ändå men många tror att det höjer.