God och superenkel gröt som du gör på en halv minut med två ingredienser – kan det bli bättre?!
Jordmandelgröt är glutenfri, mejerifri, äggfri, nötfri och fungerar alltså för de flesta allergiker och på AIP (autoimmunt protokoll). Jordmandel är nämligen inte någon nöt, mer info nedan.
Du behöver:
- Jordmandelmjöl, grovt (kan köpas här )
- En nypa salt
- Vatten eller kokosmjölk/kokosgrädde
- Ev bär för servering
Så här gör jag:
Häll jordmandelmjöl i en kastrull och rör ner vatten (eller kokosmjölk) så att det blir blött, men inte helt rinnigt. Det innebär att om du tex gör gröt på 2 dl jordmandelmjöl så behöver du något mindre vätska
Koka upp under omrörning (så att den tjocknar) och smaka av med salt – klart!
Det är alltså som att koka havregrynsgröt.
Servera gärna med bär. Jag tycker att röda vinbär eller björnbär är godast till.
Gröten är lite söt i sig självt så det behövs ingen extra sötning
Jordmandel kallas även för tigernöt eller chufa. Chufaknölen är inte en nöt utan en rotknöl till ett såkallat halvgräs. Den kallas ibland för överlevnadsknöl eftersom den är så näringstät och energität. Smaken är söt och smakar lite mandel.
Einevik Elisabeth says
Varför ska man äta jordmandelgröt? Vad innehåller den för näring?
Anna Sparre @ 4health.se says
Framförallt för att det är ett spannmålsfritt alternativ. Och som jag skriver – näringstätt. Rikt på mineraler, E-vitamin mfl