I media beskrivs det som ett fettkrig, men jag kan ärligt talat inte utläsa så mycket krig i det här. Alla är överens om att man bör undvika raffinerade kolhydrater såsom socker och vitt mjöl. (korrekt)
Sen säger Mai-Lis Hellénius att det inte är fritt fram att enbart äta smör och bacon. Detta stämmer ju också. Även om det inte är farligt att äta bacon och feta mejeriprodukter så behöver vi alla sorters fett, dvs. både mättat och omättat, och särskilt fiskfett. Det är lätt att uppfatta det som väldigt enkelt – antingen blir man sjuk av kolhydrater eller av fett. Man blir sjuk av raffinerade kolhydrater, men det finns ju en mängd andra faktorer som spelar in. Allt från att vi behöver få i oss tillräckligt av olika sorters fettsyror och aminosyror (protein) till vitaminer, mineraler och antioxidanter. För att inte nämna andra faktorer såsom stress, sömn och fysisk aktivitet.
De stora studierna som det refereras till i artikeln nedan är inte gjorda på LCHF som det hävdas. Personerna som ätit något mer fett har fortfarande ätit en betydande del ”nya” kolhydrater.
Här kan du läsa mer om det så kallade ”fettkriget”
http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/fettkrig-delar-dieterna_6019013.svd#after-ad
Lämna ett svar