Den mesta korven som du hittar i affären är rena skräpet. Lågt köttinnehåll och istället fylld med mjöl, potatismjöl eller stärkelse i annan form. Dessutom rilkligt med tillsatser.
Det finns såklart undantag. Jag brukar tex köpa en lammkorv med 96% köttinnehåll. Dock är det svårt att hitta även sådan korv utan nitriter. Men det finns en lösning för den lite husliga. Gör din egen korv!
Ingredienser:
- 1,5 kg köttfärs (blanda gärna olika sorter, tex lamm- och fläskfärs)
- 1 paket bacon
- Korvfjälster
- 0,5 dl vatten
- 3 klyftor vitlök
- salt
- Övriga kryddor enligt önskemål, men tex:
- 3 msk paprikapulver och 3 msk spiskummin
eller
citronskal, 1 tsk senapsfrö, 1 msk oregano, 1 chili och 1 tsk paprikapulver
Gör så här:
Finhacka vitlök och bacon
Blanda alla ingredienser
Stek ett stekprov av smeten och smaka så att sältan är god och de övriga smakerna är balanserade
Skölj korvfjälstret och knyt ihop det i ena änden
Stoppa korven, tex med en korvspruta, men packa inte färsen för hårt i fjälstret
Snurra till korvar i önskad storlek
Låt stå några timmar i kyl innan stekning eller grillning för att smakerna ska sätta sig
Ska du inte äta korvarna samma dag bör du sjuda dem runt 10 minuter så att de blir genomkokta och sedan förvara dem i kylskåp för att steka eller grilla senare
Lämna ett svar