Lyssnade på ett program på P3 häromdagen där Annika Carlsson-Kanyama, docent i industriell ekologi och forskare på sambandet mellan konsumtion och klimat, deltog. Väntade mig att hon som många andra klimatförespråkare skulle föreslå att vi äter växtprotein istället för kött, men hon hade faktiskt lite mer nyanserade argument, en del helt i linje med paleolitisk kost, dvs. vad vi faktiskt har ätit under evolutionen.
Enligt Annika så är det som är allra sämst för klimatet foderuppfött nötkött, och då särskilt om boskap är uppfött på sojabaserat foder. Om du ska äta nötkött. välj då istället naturbeteskött (utmärkt även för hälsan!!).
Hon berättade också att många sorters fisk är bra ur ett klimatperspektiv. Svårfångad fisk som kräver mycket diesel, t.ex. torsk, är dåligt för miljön, medan lättfångad fisk, som sill, är mycket bättre. Passar också bra, sillen innehåller ju mer nyttig omega3. Jag kan dessutom tänka mig att fet fisk borde vara klimatsmartare eftersom den ger mer energi per viktenhet, dvs. du behöver inte äta lika mycket för att bli mätt.
Ytterligare en intressant sak hon tog upp var att framtiden kanske kan gå mot att vi får i oss protein i form av insekter. Låter kanske inte så lockande, men är helt i linje med evolutionslära och stenålderskost, vilket egentligen innefattar insekter och larver 🙂
Hon tyckte dock att vegetarisk mat skulle vara på menyn ett antal dar i veckan. Dock ska man undvika flygtransporterad frukt och grönt.
Radioklippet kan du lyssna på nedan.
Lämna ett svar