Det pågår en hel del diskussioner om tandhälsa och lågkolhydratkost. Precis som jägarna och samlarna under evolutionen slapp karies, upplever de som äter lågkolhydratkost att tandhälsan förbättras. På sistone har det dock förts en diskussion om tandsten. Många upplever att tandsten ökar av LCHF. En del tycker sig se ett samband mellan mängden mejeriprodukter och den vita beläggning som är det tidiga stadiet av så kallad salivsten.
De flesta källor säger att det fortfarande är oklart om kosten påverkar bildandet av så kallad salivsten. Det skulle därför vara intressant att höra om och hur kosten påverkat tandsten hos dig. Personligen har jag aldrig hål, dvs karies (peppar peppar…), men relativt mycket tandsten. Men eftersom jag gjort en gradvis övergång till striktare lågkolhydratkost allt eftersom jag läst och utbildat mig de senaste 10+ åren så har jag svårt att säga om det kommit av kosten eller ej (kanske av åldern 🙂 ). Lämna gärna din kommentar nedan. Först lite fakta om tandsten och mina teorier/spekulationer kring varför vi ökar tandsten med lågkolhydratkost:
Det finns olika sorters tandsten, salivsten och serumsten.
Salivstenen bildas nära de stora spottkörtlarna. Det är vanligt att man har salivsten på insidan av framtänderna i underkäken (det som många LCHF:are upplever alltså). Den här typen av tandsten är först grynig med en vitaktig färg, men blir så småningom hårdare och mörkare i färgen.
Serumstenen bildas i tandköttsfickorna som har blivit inflammerade. Den är hård redan från början och har en mörkbrun färgton. Serumsten fastnar ofta i små öar, som sitter hårt fast på tandens yta.
När tandsten bildas från plack sker det genom en kristallisationsprocess. Om placken får sitta kvar på tanden förenas den med de olika kalksalterna som finns i din saliv. Blandningen hårdnar snabbt och blir det vi kallar tandsten. På bara ett dygn hinner placken både bildas och stelna.
Tandsten kan även bildas utan förekomst av plack på grund av att kalcium och fosfater i saliven kristalliseras på tandytan. Man kan alltså få problem med tandsten även om man är mån om att sköta sina tänder eftersom salivens sammansättning påverkar bildandet av tandsten. Alla har kalcium och fosfat i saliven, men om man har en hög halt kan jonerna inte hållas lösta i saliven, vilket leder till bildning av salivsten.
Olika människor tenderar att bilda olika mycket tandsten. Hos vissa fälls kalciumsalter snabbt ut från saliven och salivsten bildas redan efter någon vecka, medan andra knappt utvecklar någon salivsten alls. Om man röker får man ofta mer salivsten.
Det är troligen här kopplingen till LCHF går att finna. Antingen är det så enkelt att det höga mineralinnehållet, tex i mejeriprodukter (framförallt fosfor och kalcium) gör att även salivens innehåll av dessa mineraler ökar.
En annan orsak skulle kunna vara att kroppen försöker upprätthålla rätt pH och faktiskt utsöndrar mer mineraler av lågkolhydratkost. Ett väldigt högt fosforintag gör ju att kroppen kompenserar med att utsöndra kalcium. Det här kan definitivt vara en skillnad jämfört med kostsammansättningen under evolutionen. Utarmade jordar och gödning med bl.a. fosfor borde leda till att vi får i oss mer än stenåldersmänniskan. Kombinera detta med fosforinnehållande tillsatser (t.ex. i läsk) så blir det ännu värre. Ja, som sagt, jag spekulerar. Vad tror du?
Salivsten är skadlig främst på grund av att man får svårare att hålla rent nära tandköttskanten, vilket leder till en ökad risk för tandköttsinflammation. Man får ofta inflammation under salivsten som finns närmast tandköttet.
Som sagt, hur upplever du att kosten påverkar tandsten? Och vad tror du om orsakerna?
Matgiken says
Jag var hos tandläkaren tidigare i veckan och hon konstaterade med en lite förvånad min att jag hade “väldigt bra munhygien” men trots det hade väldigt mycket beläggning mellan just framtänderna i nederkäken samt mellan de bakersta kindtänderna i nederkäken.
Däremot hade jag inga hål.
Jag har successivt minskat på kolhydraterna de senaste två-tre åren, för att övergå till LCHF sedan ungefär ett år tillbaka. Tidigare hade jag ganska ordentliga problem med karies, men tandsten har jag aldrig tidigare hört något om från tandläkaren.
Detta är visserligen bara en gång, och följaktligen ingen sanning, men det ska bli väldigt intressant att se om situationen ser likadan ut om ett år när det är dags igen.
Anna Sparre @ 4health.se says
Intressant! Låter likt de historier jag tidigare hört från LCHF:are. Dvs ingen karies, men ökad tandsten. Ska bli intressant att höra om fler har motsvarande historia eller om någon variant av lågkolhydratkost kanske inte leder till ökad tandsten
Henrik says
Om man har lite gula tänder, vad beror det på ?
Karin says
Jag har ätit LCHF i 2½ år. Konstigt nog verkar både tandstenen och kariesrisken ha ökat.
Men troligtvis beror mina små hål på att jag ofta dricker te med mjölk, enligt tandhygienisten kunde det lilla mjölksockret ändå göra ganska stor skada eftersom jag dricker det flera gånger per dag mellan måltiderna.
Hon lyckades faktiskt övertala mig att börja med flourskölj.. Nu vill jag inte ha fler hål!
Anna Sparre @ 4health.se says
Ja, mjölksocker kan nog göra sitt, särskilt småätande (eller drickande) kan ju spela roll
Henrik, gula tänder kan ju vara olika saker. Man kan ha lite gulare tänder i sig själv. Vad jag vet kan man få missfärgningar bl.a. i själva tandstenen. Men det är nog bättre att vi inväntar en kommentar från en tandspecialist…
Johanna says
Min erfarenhet är att tandsten började lossna i sjok när jag började med LCHF. Nu har jag mindre tandsten än när jag började med LCHF. Min tandhälsa överlag har blivit bättre, men jag har fortfarande beläggning kvar på tungan även om det har minskat runt tungspets och kanter.
A F says
Jag har fått mer tandsten, och färgade beläggningar. Misstänker att vispgrädden i kaffet gör att det stannar kvar längre på tänderna och kan bidra till tandsten och missfärgningar. Jag tycker att jag får mindre problem när jag dricker svart kaffe.
Åsa Bergman says
Äter LCHF sen ett par månader tillbaka och har märkt att jag fått mycket beläggningar just på baksidan av framtänderna i underkäken. Är 60 år och har haft tandsten tidigare men aldrig så här koncentrerat på ett ställe. Har inte varit till tandhygienisten ännu. Vet inte om mitt intag av 2 kalciumtabletter med D-vitamin per dag kan ha någon betydelse i sammanhanget. Äter dom för att jag har benskörhet.
Åsa
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, det skulle vara intressant att veta om kalciumtabletter gör skillnad. Vet du om du fick mer tandsten när du just började med tillskottet?
Åsa Bergman says
Jag har inte tänkt på det förrän nu så tyvärr kan jag inte svara på det. Har dessutom bytt tandhyginist.
Jonas Johnson, Tandvårdsgruppen i Säffle says
Hej Henrik. Alla naturliga tänder är “lite gula”,men upplevs olika i olika sammanhabng. I TV ser alla tänder vitar ut eftersom ljuset i studion är blått (det är därför smink behövs),medan i lysrörsljus-eller ännu hellre glödlampsljus-blir de gulare.Dessutom jämför man gärna sina egna tändetr grinande i badrummet med andras använda i normalt tal och skratt vilket ger ett annat ljusspel i tänderna. Självklart finns missfärgningar som kan upplevas som mer eller mindre invalidiserande,dessa kan i allmänhet korrigeras mer eller mindre enkelt (eller kostsamt snarare). Tala med Din tandläkare eller hygienist,ibland är vi hyfsat talbara………..
Anna Sparre @ 4health.se says
Jonas, tack för ditt svar till Henrik.
Vad tror du om kopplingen mellan kost och tandsten? Skulle vara intressant att få en tandläkares åsikt!
Jonas Johnson, Tandvårdsgruppen i Säffle says
Hej Anna. Jag tror definitivt på ett samband mellan kost och/eller vattenkvalitet där man lever och tandsten.Vilket samband som föreligger vet jag dock inte, dessutom tillkommer ju individuella variabler. Jag pratar alltså om den synliga, vitaktiga,tandstenen-salivsten kallad-vilken ju rimligtvis borde vara samma typ av avsättning som man kan se i kranar,rörkopplingar mm. Den djupare tandstenen har däemot ett helt annat ursprung,och är mer kopplad till en inflammationssituation i eller kring tandfästet,parodontiet.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack Jonas, definitivt ett intressant ämne det här!
Tandläkaren says
Man har inte sett något samband mellan kost (alt. kalkhaltigt vatten) och bildandet av tandsten.
Överskott av kalk och fosfater tas om hand av kroppen på annat sätt och utsöndras inte i ökad mängd via saliven. Den mängd som utsöndras via saliven är alltså personspecifik. Borsta på rätt sätt så underlättar ni -LCHF’are eller ej- för mig och min tandhygienist.
/Tandläkaren
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för informationen! Ja, njurarna tillsammans med skelettet sköter ju den mesta av kalciumregleringen t.ex. (med hjälp av hormoner som calcitonin) Men tänkte att salivhalten kanske kunde vara proportionell mot kroppens omsättning på något sätt. Jonas ovan trodde ju tex på ett samband, även om det som du skriver kanske inte har setts i studier ännu. Låt framtida studier utvisa 🙂
Norskan says
Före lchf (2,5 år sedan); Ingen tandsten.
Efter lchf: Förvånande mycket.
Min lösning ble:
Elektrisk tandborste, samt alt större intresse för tandpetare och tandtråd. Ingen tandsten så långt – tänderna är även vitare – idag kunde jag ta ibruk min lyyys rosa läpstift 😉 – och undrar om jag överhuvudtaket ska ta ibruk “blekatännar-pastan” i kylskåpet. Altså; intensiv tand(egen)vård. Känns positivt, inte något press.
Hilsen kaffe/te med grädde – men alt mindre kohlydrater –
Staffan Olsson says
ProDen Plaqueoff, som innehåller Knöltång (Ascophyllum nodosum), har visat sig reducera salivtandsten hos 95% av deltagarna i en klinisk randomiserad crossover studie vid Umeå universitet 2012-2013. Minskningen var i snitt 52%. ProDen PlaqueOff säljs i över 40 länder. SweDenCare AB har patent på Ascophyllum nodosum mot plack och tandsten. Plaqueoff är kapslar som skall sväljs hela och har således systemisk effekt.
Maria says
jag har aldrig haft tandsten, sedan flyttade jag till hus med otroligt kalkigt vatten. 6 månader senare hade jag inflammation i typ hela munnen pga tandsten överallt… Visst kan dey bero på annat, graviditet t.ex. Men jag tycker det är skumt att man måste avkalka allt annat som kommer i kontakt med vattnet men käften ska klara sig utan, jag tror Saliven måste vara väldigt sur om den ska kunna lösa kalken som fastnar.
Anna Sparre @ 4health.se says
Intressant Maria. Ja, det låter ju vettigt. Vi har också extremt kalkhaltigt vatten, så det kanske är min anledning till tandsten också
Helene says
Äter Aip
Har nyss tatt bort tandsten
Och nu är det början till beläggning igen
Anna Sparre @ 4health.se says
Kan också vara brist på fettlösliga vitaminer som A K och D eller på magnesium vilka alla behövs för att lagra in kalcium där det ska vara istället för att fällas ut i saliv
Peter says
Ja precis Anna, jag lyssnade på en pod med Dr Steven Lin som sa att om man har tandsten så tas kalket i kroppen inte hand om på rätt sätt, vilket kan bero på vitaminbrist av A,D och K12. Detta kan i sin tur även ligga bakom hål i tänderna samt påverka barns käktillväxt. Enligt honom är detta orsaken till att så många ungdomar idag behöver tandställning. Vet kloka du mer om detta?
Anna Sparre @ 4health.se says
Det gör jag 🙂 Var det ngt särskilt du undrade kring det?
Känner till Steven Lin – han har mycket klokt att säga