En ny studie har gett resultat som visar att mättat fett förbättrar överlevnaden i hjärtsvikt.
Visserligen gjordes studien på hamstrar. Och eftersom hamstrar (och möss mm) är gjorda för en kost som är mer växtbaserad än människans, ska man alltid tolka resultaten med försiktighet.
Tre grupper av redan hjärtsjuka hamstrar fick äta en normal lågfettsdiet (grupp 1), en kost rik på mättat fett (grupp 2) och en kost rik på fleromättat fett (grupp 3).
Gruppen som åt mättat fett ökade överlevnaden med ca 50% (361 dagar jämfört med 278 dagar med "vanlig" lågfettsdiet)
I gruppen som åt mycket fleromättat fett ökade inte livslängden.
Min kommentar: omega 3 har ju tidigare i studier visat sig vara bra för hjärta och kärl, men i denna studie åt mössen rikligt med både alfalinolensyra (kortkedjad omega-3) och linolsyra (omega-6)
Här kan du läsa mer: http://cardiovascres.oxfordjournals.org/content/early/2011/09/29/cvr.cvr258.abstract
Lämna ett svar