Länken till hela broschyren från socialstyrelsen (kring diabeteskost) hittar du längst ner. Men för att sammanfattar öppnar man nu upp och rekommenderar lågkolhydratkost som ett av flera alternativ. Modernisering vill jag säga!!
"Kost som kan vara bra vid diabetes"…
"Måttlig lågkolhydratkost
Det finns vetenskapligt stöd för att måttlig lågkolhydratkost har en positiv inverkan på långtidsblodsocker (HbA1C), främjar viktnedgång samt förbättrar blodfetter."…
"Kost vars långsiktiga effekt och säkerhet är oklar vid diabetes
Extrem lågkolhydratkost"…
"Ett flertal studier pågår och kunskapen väntas öka de närmaste åren."…
Vidare skriver man om måttlig lågkolhydratkost att:
"Kosten ger alla de näringsämnen som krävs. …"gör det möjligt att bli mätt på mat som innehåller förhållandevis lite energi, vilket är en fördel framför allt för den som vill gå ner i vikt."…"Med en kost med lågt kolhydratinnehåll är det lättare att undvika blodsockerstegring efter måltid."…
"Måttlig lågkolhydratkost kan vara bra vid diabetes. Kosten har en positiv inverkan på långtidsblodsocker (HbA1C) och vikt samt förbättrar blodfetter (det vill säga ökar HDL-kolesterol hos patienter med lågt HDL-kolesterol)."
Om extrem lågkolhydratkost skriver man att det kan ge en snabb viktminskning… 🙂
Läs hela foldern här: http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18471/2011-11-7.pdf
Lämna ett svar