Nitriter (E250, E251, E252) är en vanlig tillsats i charketurier som skinka, bacon, korv,leverpastej, men finns även i en hel del ostar.
Vi brukar prata mycket om tillsatser i fortsättningskursen och just dessa nitriter är något de flesta väljer att försöka undvika efter våra diskussioner.
Tidigare har försök på djur visat att dessa tillsatser, som används för att förbättra hållbarheten, kan ge cancer.
Nu visar en metaanalys av ett antal studier att så även är fallet hos människor. Nitrit kan omvandlas till nitrosaminer som kan vara cancerframkallande.
Du hittar länken till artikeln på svt nedan, och studien finns även publicerad i British Journal of Cancer. Något som jag vill trycka på och som man inte skriver om i artikeln är hur många ostar som faktiskt innehåller nitriter. Uppmanar er att läsa innehållsförteckningen!
Är du intresserad av att lära dig mer om tillsatser och “matfusk” så hålls nästa fortsättningskurs den 13 mars i Malmö (för dig som kan lite om lågkolhydratkost. För dig som är ny på ämnet – gå LCHF introduktionskurs den 20 februari) https://4health.se/fortsattningskurs
Läs mer här:
http://svt.se/2.22620/1.2675512/varmkorv_och_pastej_okar_cancerrisk
[…] Populärast den här månaden är inlägget om cancerrisk av vanligt konserveringsmedel https://4health.se/nitriter-konserveringsmedel-och-cancerrisk […]