Det är en vanlig fråga. Många frågar också varför det står att man inte ska ge barn omega-3. Själv tycker jag att man ska det, eftersom omega-3 är superviktigt för utecklingen av barnets hjärna. Anledningen är dock att det kan finnas PCB och dioxiner i fiskolja, och det är särskilt foster och unga barn som är känsliga för dessa. Anänd därför fiskolja som innehåller minimalt av dessa föroreningar (Läs mer om detta nedan).
För det första: det är alltid bäst att få i sig näringsämnena via maten. Så även med omega-3. Så ät gärna fisk var dag. Ja, var dag är inte särskilt svårt egentligen – ha rökt makrill eller lax eller en burk sill i kylen på jobbet tex så kan du äta det till lunch med grönsaker och gräddfil. Själv äter jag gärna vanlig mat till frukost dessutom, men det har många svårt med. En hel del kan dock tänka sig makrill i tomatsås med ett kokt ägg el dyl på morgonen.
Är det nu något tillskott man kan äta utan att få besvär av snedfördelning mellan näringsämnen så är det just omega-3. Dock ska man inte ta allt för lätt på att fisken kan innehålla en hel del ämnen som skyddar och bevarar fettsyrorna, vilket oftast inte tabletter och andra tillskott gör. För att avhjälpa detta tillsätter man vitamin E i fiskolja/omega-3 kapslar. Men det är alltid riskfyllt att processa känsliga ämnen, särskilt fleromättade fetter, och oljan ska bl.a. extraheras och kapslas och sedan transporteras och förvaras innan den når din kropp. Fisken å andra sidan är kanske fångad samma dag eller fryst och därför välbevarad.
Om oljan eller kapslarna oxiderar så härsknar den. Då bildas fria radikaler i oljan som angriper kroppen istället för att stärka den. För att testa om fettet härsknat kan man bita sönder en kapsel så att man känner hur oljan smakar. Den ska vara relativt neutral i sin karaktär (även om den kan smaka lite fisk). Om den luktar eller smakar riktigt illa så har den blivit för gammal, och då är det bäst att kasta bort den.
För det andra: jag rekommenderar inte gärna något särskilt märke och det är svårt att säga utan grundliga tester.
Det man vill ha är de långkedjade omega-3-fettsyrorna DHA och EPA. Dessa kan kroppen ta upp och tillgodogöra sig. Så försök hitta tillskott med en stor andel DHA och EPA (eller varför inte beräkna milligram EPA och DHA per krona). Tänk också på att en del omega-3 säljs som 500 mg kapslar och en del som 1000 mg. Större kapslar ger såklart mer för pengarna om pris och antal är samma.
Här är en länk till en jämförelse som gjordes av några tillskott 2009:
http://www.testfakta.se/livsmedel/article14562.ece
Något man vill undvika är gifter som finns i våra sjöar och hav, och som lagras i fiskens fett och inälvor (dioxiner och PCB-ämnen). Det gjordes tester på giftinnehåll i fiskolja för ganska många år sedan. Här är länk till det: http://www.omega-3.se/miljogifter.html
Dock har senare tester uttryckt att man sett lägre halter av dessa gifter. Jag har inte sett senare siffror, men om man ska tro på det så har man alltså förbättrat sig sedan ovan siffror (länken) presenterades. Bl.a. skrev testfakta det 2009: http://www.testfakta.se/livsmedel/article14537.ece
Markus Nilsson says
Hejsan!
Intressant skrivet. Har du någon aning om hur industrin bakom kapslarna ser ut? Eller stött på någon sida om detta? Känns lite onödigt att handla kapslar när man kan äta fisk några gånger i veckan. Jag är 32 år och då jag växte upp fick jag aldrig några omega-3-kapslar, och fisk var det nog bara max två gånger i veckan, men jag blev ganska vettig i skallen ändå 🙂 (inbillar jag mig i varje fall 😉
/Markus
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Markus! Tack för din kommentar! Jag håller helt med dig, mycket bättre att äta fisk. Själv gör jag så, dvs äter fisk. Jag äter fisk nästan var dag och tar bara omega3-tillskott om det går några dar utan. Problemet idag är ju att vi får i oss så mycket omega6 att vi behöver mycket omega3 för att balansera upp. Läs gärna mer om balansen (eller kom på en kurs 🙂 ) här: https://4health.se/omega3-%E2%80%93-det-omtalade-fettet
Jag är övertygad om att du är vettig i skallen :D, men det kan nog hjälpa för att förebygga sjukdomar senare i livet att försöka få i sig fisk ännu fler gånger i veckan.
Nej just när det gäller tillverkningen av kapslarna är jag lite osäker på hur det faktiskt går till och därmed lite skeptisk. Det finns ju tyvärr mycket som skulle kunna gå fel med en känslig fettsyra i en sådan process. Testerna jag länkar till ger ju en viss indikation till vilka kapslar som är ok.
Markus Nilsson says
Hej igen!
Finns det några studier på vilken “balans” som är bra?
Jag satsar på att äta så mycket krav-märkt som plånboken tillåter, och vad jag läst så är omega-3-halten lite bättre (högre) i krav-ägg och kravmärkt kött. Och undviker även dåliga växtoljor i möjligaste mån.
Anledningen till att jag är negativ till kapslar är att de förmodligen inte tillverkas på ett hållbart sätt. Använder man odlad fisk är det ju både resursslöseri OCH sämre fettsammansättning.
Vill i denna veva nämna den odlade laxen, som kanske inte har den nyttiga fettsammansättningen folk tror då den är uppfödd på soja och gud vet vad :). Det går dessutom åt väldigt mycket fiskmjöl för att föda upp dem och grädden på moset är väl när de odlas i Chile eller Norge och sen skickas till Kina för att filéas, sen tillbaka till Skandivaien 🙁
Det här med lchf är tufft 🙂 Man måste analysera sönder allt man stoppar i sig 🙂
/Markus
Anna Sparre @ 4health.se says
Balansen ska gärna vara 1:1.
Det finns ett antal studier som visar att balansen är viktig för hjärt- och kärlsjukdom, medan ett par studier visar att det absoluta intaget av omega 3 var av stor vikt medan intaget av omega 6 var oväsentligt.
Här är en länk till en vetenskaplig artikel http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
Ja, det är svårt att försöka tänka på miljön samtidigt som man gör rätt för hälsan (och plånboken), men visst är det tråkigt med all odlad lax. Försöker också välja bättre kött och köper då naturbeteskött eller vilt, vilket gynnar både kretslopp och omega3-innehåll. Läs gärna dagens inlägg med lite citat från Per Wikholm på temat miljö. Trevlig helg! 🙂