Här kommer ett riktigt nyttigt, gott och somrigt lunchtips.
Smörstekta sillfiléer (strömming kallas det nog längre upp i landet :))
Sill är helt klart underskattad. Den är fylld med fina fetter (omega-3 tex), billig, god och dessutom mycket bättre för miljön än odlad lax mm! Den är också långt ner i näringskedjan, vilket gör att den hinner samla mindre gifter än större fiskar innan den når din tallrik.
Traditionellt vänder man sillfiléerna i mjöl, men du kan vända dem i lite nötmjöl (mandelmjöl om du har det, eller kör valfria nötter i mixer-behövs inte mycket) eller steka dem utan. Att vända dem innan ger dock en betydligt godare yta.
Servera tex på en bädd av sallad, med klippt gräslök, några lingon eller som på bilden några vinbär och ev. en klick turkisk yoghurt. Salta peppra, lägg på en klick smör.
Farmor kaisi says
Är det sill i burk (inläggningssill) du använder, eller färsk stor strömming? Tacksam för svar för jag har oxå kommit på att sill är den mest optimala i LCHF-maten. Närproducerat, bra omega-3,prisvärt o gott. Förresten, kan du forska i hur man ska äta eller vad man ska äta om man har leptinresistens.
Anna Sparre @ 4health.se says
Jag använder färska sillfiléer (strömming), alltså inte inlagd.
Bra fråga om leptinresistens! Återkommer med inlägg om leptin, men kan ta ett tag eftersom jag har lite annat på g. Ha en härlig dag och lycka till med sillen! 🙂