Fortsätter veckans serie om binjureutmattning. Missa inte sista delen imorgon – hur botar man det.
Hur testar man binjurarna och deras förmåga att producera kortisol?
Binjureutmattning är inte en erkänd sjukdom och därför kan det vara svårt att få diagnosen. Inte förrän vi når den berömda väggen och binjurarna totalt har kollapsat får man en diagnos. De vanliga blodtester som används i vården är utformade för att upptäcka absoluta brister (Addisons sjukdom) då nivåerna måste vara extremt låga för att upptäckas – eller höga nivåer i samband med Cushings sjukdom.
Det går dock att mäta kortisolresponsen vid olika tillfällen under dagen och på så sätt få en bild av binjurarnas funktion. Normalt ska binjurarna utsöndra mer kortisol på morgonen och mindre på kvällen, ibland med ett par mindre toppar runt lunch och vid 18-tiden.
Man vet att avvikelser i den här kortisolresponskurvan antyder stress och binjureutmattning (fysiologisk, psykologisk och emotionell belastning) och det är därför möjligt att mäta och ställa diagnos.
Mätning av kortisol i saliv ger information om hur mycket kortisol binjurarna producerar under dygnets olika timmar, och som når ut i vävnaden. Detta mäts som fritt biotillgängligt kortisol. Testet ger svar på om binjurarna klarar av att svara mot kroppens dygnscykliska behov av kortisol. Endast fritt kortisol är biologiskt aktivt. Just därför fungerar salivtest.
Till skillnad från salivkortisoltest mäter blodtest av kortisol både proteinbundet och fritt kortisol. Blodtest tas vid ett tillfälle under ett dygn och ger inte svar på hur binjurarna utsöndrar kortisol cykliskt / behovsrelaterat under dygnet.
Vidare finns det s.k. Synacthentest, vilket innebär att ett syntetiskt hypofyshormon som reglerar kortisolutsöndringen injiceras, och förändringen av kortisolhalten i blod mäts. Vid livshotande tillstånd såsom Addisons sjukdom (som inte är stressrelaterad utan oftast beror på en autoimmun respons) kan detta test visa att binjurarnas kortisolproduktion är kraftigt nedsatt. Men vid binjureutmattning ger Synacthentest normala värden.
Urintest mäter mängden omsatt kortisol under dygnet. Detta ger ingen upplysning om avvikelser i kortisolutsöndringens rytm.
Summerat är alltså salivtest flera gånger per dygn det som kan fungera för att försöka mäta binjurarnas funktion eftersom detta mäter det aktiva kortisolet. Man ska dock vara medveten om att låga kortisolnivåer även kan orsakas av faktorer utanför binjurarna. Så det allra bästa sättet att ställa en diagnos är att se till hela symtombilden. Salivtest kan användas som komplement, men bör då tas vid flera tillfällen under dygnet och under mer än ett dygn. Flera tillfällen under dygnet pga hormonets dygnsrytm och flera dygn pga de variationer som kan uppstå om man haft en lugn eller stressig dag före provet tas. Det kan också vara relevant att mäta kortisolnivåerna i förhållande till DHEA-nivåerna.
Det här betyder alltså att om man har flera av de symtom som jag skrev om i del 1 och dessutom är utsatt för de påfrestningar/ stressorer som jag beskrev i samma inlägg, så kan man redan där få en relativt klar bild om hur ens binjurar mår. För att få detta bekräftat och för att få en tydligare bild av hur långt (det här icke erkända) sjukdomsförloppet gått så kan man komplettera med salivtester.
Testa dina binjurar här: https://4health.se/stress-binjureutmattning-salivtest
Tester kan också vara värdefulla innan man ger sig på hormontillskott som DHEA, men mer om tillskott och andra sätt att hantera binjureutmattning imorgon!
Maria says
Jätteintressant serie inlägg!
Åse says
Mycket intressanta inlägg och bra ögonöppnare för mig som lider av ljust detta! Man får tacka!
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack!! Det är jättebra att veta både om ni gillar inläggen eller inte och om man förstår dom. Så toppen att ni kommenterar!!
Jag tror att vi är en hel generation med utmattade binjurar (tyvärr), men låt oss ha som mission att vända den trenden – och börja med oss
Jenny says
Hej!
Vet du om morgoncardio/morgonpws är dåligt? alltså stressande för de stackars binjurarna?:)
Jag går nästan alltid en rask morgonpromenad för att vakna till och komma igång, men vill givetvis inte stressa kroppen/binjurarna som är lite småtrötta! Hade också velat köra spinning någon morgon i veckan eller två, man bestämmer ju tempot själv, men är det katastrof?
tack på förhand!
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Jenny! Jag skulle behöva prata med dig och veta mer om dig för att kunna ge ett sådant råd. Men jo, det skulle kunna vara en dålig idé både att inte äta direkt på morgonen och att köra spinning óm du har trötta binjurar. Det kan du testa själv faktiskt med ett verktyg jag brukar ge råd kring. du får höra av dig om du vill boka rådgivning. Lyssna på din kropp så länge! 🙂
Jenny says
Tack för svar! Hoppar spinning och liknande på morgonen i alla fall… men mina morgonpromenader har blivit oerhört viktiga, har provat att bara gå upp och äta då jag får slags hungerkramper då och då, som oftast försvinner, men det blir inte gott att äta alls…och så blir jag jätteseg efteråt. Tvärtom när jag fått rörelse, luft och ljus utifrån! Det jag funderar på är om det stressar att inte äta vid dessa hungerkramper och gå ut och gå, inte PW direkt men raskt…Vet inte ens om det är hungerkramp då det känns annorlunda.
Ja jag får nog fundera på rådgivning!:)
Sara K says
Jag är riktigt ledsen. Har varit utmattad fr jobb sen 4 mån och är sjukskriven sedan 1 mån. Mår mindre bra pga lätt övervikt (vilket påverkar synen på mig och mitt bemötande mot partnern som trots allt är kvar i relationen)
Mitt problem är: jag har sedan en mån tbx lagt om kosten (regelbunden, fiberrik och borttagning av snabba kolhydrater samt 90% av pasta/ris/potatis och äter mindre kval per dygn nu) tränar 45 min var dag och dricker vatten morgon /efter pass/var måltid och kväll. Men jag minskar inte i vikt. Vågen visar samma siffra konstant. Besvikelsen är stor. Jag har gjort detta innan och efter 5 v tappar jag flertalet kilo, nu är vikten densamma.
Varför? Vad gör jag? Hur kan jag kolla upp ev kortisolnivåer och sedan göra dem normala.
Detta gör mig så ledsen.
Tack snälla, mvh Sara
Anna Sparre @ 4health.se says
Ja, till att börja med ska du inte träna så med utmattning. Det finns massor att göra. Lyssna på avsnitt 4 av podden till att börja med. Och sen på avsnitt 91, 94 och på lördag 115
Du är välkommen att boka rådgivning också
Lisa says
Hej!
Om du inte går ned i vikt så kan det bero på obalans i andra hormoner (vilket man ofta har vid utmattning).
Kolla upp progesteronbrist!