Antibiotika har länge använts för att öka tillväxten hos köttdjur. Även om de är förbjudna att användas på detta sätt i många länder nu, så leder den medicinska användningen av antibiotika i djur till stor konsumtion av antibiotika.
Nu har man visat att rester av antibiotika i korv ökar risken att sjukdomar sprids via köttet. Resterna minskar effekten av de bakterier som ska göra korven ofarlig att äta, men påverkar inte de bakterier som kan orsaka sjukdom (bakterier som Salmonella eller E. coli-bakterier).
Korvtillverkare tillsätter ofta bakterier som producerar mjölksyra till köttet i korv – ett sätt att styra jäsningsprocessen så att korven blir tillräckligt sur för att döda eventuella bakterier i det råa köttet. Men antibiotika kan, genom att döda de goda bakterierna som producerar mjölksyran, göra att de sjukdomsframkallande bakterierna förökar sig istället.
Gränserna för hur stor mängd antibiotika som kött får innehålla är för höga, så även om mängden antibiotika i köttet ligger inom gränsen för vad som är tillåtet så kan den vara tillräckligt stor för att bromsa jäsningen.
Vid låga koncentrationer är mjölksyrebakterierna mer mottagliga för antibiotika än de sjukdomsframkallande bakterierna.
Jästa korvar kan till exempel vara salami och chorizo, och de är kända för att kunna orsaka allvarliga bakterieinfektioner
Läs mer:
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/antibiotika-i-korv-kan-gora-oss-sjuka
Thomas B says
Okey..Attans att du skulle ta upp detta. Ämnet är outömligt. Ja, detta är ett dödligt alvarligt
och växande problem världen runt. En kort och enkel slagning på Googel visar att forskarvärlden,
Hälsovårdsmyndigheterna etc. Världen runt är ordentligt skärrade. T.o.m. Livsmedelsverket satte
talriksmodelen i halsen.
Ang. om detta med att mänskligheten håller på att gräva sin egen förtida död och grav med hörntänderna.
Jag har för mig att Svensk Dagbladet skrev någonting om resistenta bakterier vid utsläppen av
reningsvattnet i Östersjön och att man fann det även i fisken runt renigsverken.
Naturligtvis………………
Hinner inte skriva mer, måste iväg. Men titta på motåtgärder. Alt. bli inte sjuk.
T.o.m. småsår kan leda till oanade irreparabla följder.
Och på Sveriges största hälsosamma hälsosajt pyslar man med viktminskning!!!!!!
A-K says
Ja, det verkar ga langsamt att minska anvandandet.
Jag har dock hort en djurfoder sproducent beklaga sig over att Holland och Danmark pa riktigt minskat pa antibiotika anvandandet sa han inte kan salja nagra antibiotika dit langre..
Googlade snabbt och hittade foljande citat:
“They found that antibiotics and resistant bacteria are in the air and soil around farms, in surface and ground water, in wild animals and even on much of the meat produced by these places. But when Denmark banned growth-promoting antibiotics there was a drop in number of resistant bacteria in all these areas.”
“The EU banned all sub-therapeutic antibiotic growth promoters in animal feed beginning in January 2006. Prior to that only three nations had imposed bans on their own: Sweden (’86); Denmark (’98); and Switzerland (’99).”
Sa det verkar ju aningen mer lovande for oss, och som att vi inte ska klaga pa Danskt kott lika mycket 🙂
Har ar forovrigt att coolt foretag som forkar pa alternativa satt att halla djuren friska och erbjuda ett alternativ till antibiotika. (frisk luft och bra mat hade funkat det med, men i brist pa the perfect world..)
http://www.biomin.net/cz/centrum-vzdelavani/clanky/articles-details/article/ways-to-replace-antibiotic-growth-promoters/
Ref. http://www.fao.org/docrep/ARTICLE/AGRIPPA/555_EN.HTM
http://www.foodsafetynews.com/2011/06/south-korea-bans-antibiotics-in-animal-feed/#.UFbewbIgcZk