Har nämnt det innan, men en påminnelse är på sin plats.
Som sockerberoende har man sin individuella gräns för vad man triggar på (dvs. vad som skapar sug efter mer – det man är beroende av). Generellt så undvik allt som innehåller snabba kolhydrater (socker, mjöl, potatis, ris, frukt, rotfrukter etc) och allt som smakar sött (cola light, sockerfria tuggumin etc).
De flesta triggar dock även på mjölkprotein (kasein). Det betyder att du gör bäst i att undvika alla mejeriprodukter utom möjligtvis smör. Vill du vara riktigt noga så värmer du smöret och silar bort det lilla protein som finns där, dvs gör Ghee.
Maria says
Det där med vad man triggar på är himla intressant! Själv triggar jag mer på mjöl än socker (sackaros), mer på grädde än ost. Sedan triggar jag rejält på nötter men det undrar jag om det inte är mer emotionellt, att det är gott och avstressande att knapra… 😉
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack Maria för att du delar med dig!
Grädde är farligt enkelt att äta för många verkar det som. 🙂 Och nötter ja, en härlig blandning av kolhydrater och fett (om än väldigt nyttigt ur andra aspekter). Men visst är det ofta pga en vana som man tex har för att lugna ner sig el dyl. Bra att du lyfter fram det. I hjärnan är det ju inte bara signalsubstanser och receptorer som gör att man kickar igång eller blir lugn av själva kolhydraterna, det är även “genvägar” i hjärnan byggda av våra vanor