Jag brukar inte baka speciellt ofta, utan undviker mackor och annat helt. Pålägg innehåller oftast både tillsatt socker och mycket tillsatser. Men (!), om man tex vill bjuda på ett litet tilltugg så är det här mitt bästa tips. Mycket goda fröknäcken eller frökex att bryta i små bitar och toppa med något trevligt som tex en klick majonnäs och ett par räkor, eller en bit mögelost för all del. Nygräddade med smör och ost eller med skivat ägg är också en höjdare.
Receptet bygger från början på min granne PA:s recept, med en del utbytta ingredienser, så tack till honom 🙂
- 0,5 dl pofiber
- 1 dl linfrön
- 1,5-2 dl blandade frön (pumpafrön, solrosfrön mm kan användas)
- 0,5 tsk havssalt
- 1 tsk fiberhusk (psyllium)
- 0,5 dl olivolja
- 2,5 dl kokande vatten
- Ibland tillsätter jag även 0,5 dl riven kokos, gott om man gillar smaken, men kan göra kexen mjukare
Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt sedan olja och vatten. Det är viktigt att använda just linfrön och varmt vatten eftersom detta bildar en sammanhållande gel.
Platta ut smeten tunt på bakpapper på en plåt (tex genom att lägga bakplåtspapper ovanpå och trycka ut smeten)
Grädda i ugn i knappt 1h vid 150 grader. När jag använder varmluftsugn så gräddar jag bara i drygt 30 minuter. Ta sedan ut plåten och skär ut lagom stora bitar. Sätt in plåten i ugnen igen, stänger av ugnen och låter tillagas klart på eftervärme ytterligare 20-30 minuter – med ugnsluckan på glänt så att fukten kommer ut. Detta steg är viktigt om man inte vill att frökexen ska bli mjuka
Obs! Förvara frökexen luftigt. Jag använder en pappkartong, tex en gammal tekartong. Förvarar du dem i plastpåse eller plastburk blir de lätt mjuka och sega
[…] man sedan bakar ungefär på samma sätt som: https://4health.se/mitt-basta-froknacke Share this page Tweet about this Email this link Det här inlägget postades i Kost, Recept. […]