Jag var nyss i affären och skulle köpa kokosfett. Deras vanliga finkokosolja från kungmarkatta var slut, men när jag frågade efter det envisades dom med att visa mig bort mot silverpaketen i kyldisken.
Förutom det härdade fettet från Unilever så låg det ett som kallas Cocos från Alba Dalby. Eftersom jag inte kunde få tag på något ekologiskt idag så ringde jag Alba Dalby innan jag gick till kassan.
På frågan om det var härdat var svaret nej. På frågan om det var kallpressat var dock också svaret nej. Man ser också en skillnad i innehållsförteckningen. Unilevers fett är 100% mättat, vilket det blir efter härdning, medan det från Alba Dalby innehåller 7%omättade fettsyror. Det tyder alltså på att det inte borde ha blivit helt förstört i tillverkningen. Den stora andelen mättat fett i kokosfett är ju dessutom väldigt tålig, så sålänge det inte använts en hel massa lösningsmedel vid framställningen borde detta kokosfett vara ok.
Alltså – inga garantier kring tillverkningsmetoderna, men det verkar åtminstone bättre än det från Unilever.
Det kan vara bra att veta eftersom det kostar mindre än hälften så mycket som de ekologiska från hälsokosten. Jag tänker att man borde kunna använda det på huden och till stekning eller till nöds i annat fall.
Just nu är det till nöds, för det vanliga kokosfett jag brukar köpa ha haft en dålig batch. Det smakade unket och måste ha härsknat (jag testade flera burkar men var tvungen att lämna tillbaka till hälsokostbutiken). I övrigt brukar jag köpa Kung Markattas som finns i en del vanliga butiker, men det är för tillfället slut i hela Malmö och tydligen även hos leverantör… Så nu får det bli ett uppgraderat silverpaket. Förhoppningsvis överlever jag 😉 Vad tror ni?
Lämna ett svar