Jag väljer så naturliga råvaror som möjligt. Och med naturliga så menar jag dels vad vi av evolutionen är anpassade till att äta och dels att de är fria från tillsatser.
Jag äter mycket fisk, gärna rökt eller gravad eftersom det är snabbt och enkelt – tex. lax, makrill och sill. Jag äter kött, gärna vilt eller naturbeteskött, kyckling, och mycket ägg. Alltid med grönsaker till, däremot utan “nya kolhydrater” såsom pasta eller ris. Sås gör jag på riktig grädde, creme fraiche eller äkta kokosmjölk, och jag använder gärna riktigt smör.
Till frukost gör jag ofta omelett med ost, ibland äter jag även filmjölk med nötter och eventuellt frukt eller kanel.
Mitt godis är framförallt mörk choklad och nötter, och jag gör gärna eget chokladgodis på smör, kakao och en skvätt honung.
Jag dricker mest vatten som måltidsdryck och jag dricker te var dag. Jag tar gärna ett glas vin ibland.
Det handlar för mig om att göra rätt så ofta man kan, och att göra det bästa valet i den situation man befinner sig. Dvs. vill man göra 90% rätt så kan man vid en måltid en gång i veckan göra ett undantag. Är jag på fest så kan jag ta en drink eller två.
Vad det gäller tillskott så anser jag att om man har möjlighet att få i sig näringsämnen via kosten så är det bättre. Upptaget är ofta bättre och risken för överdosering eller att den relativa balansen mellan olika näringsämnen blir skev är mindre om man äter riktig mat. Då vi i västvärlden har svårt att få en bra balans mellan Omega-3 och Omega-6 så äter jag tillskott av Omega-3 var dag. Under stressiga perioder (max några veckor åt gången) så äter jag multivitamin-/minetaltillskott och om jag är på väg att bli sjuk så tar jag C-vitamintillskott.
Jag hoppas att det här gav en inblick i hur man kan äta och att det här faktiskt är mat som man kan välja vare sig man är hemma, på en hotellfrukost eller restaurang.
Mvh
Anna Sparre
4Health – Kurser – Kostrådgivning – Föredrag – Malmö & Kåseberga / Ystad
Senaste kommentarer