En ny studie visar att mycket salt i kosten hjälper tarmfloran att motverka tumörer. Mängden bifidobakterier, men också tarmpermeabiliteten, ökar av salt i kosten. Bifidobakterierna tar sig ut i kroppen och hjälper, med hjälp av metaboliten hippurat, till att aktivera immunförsvaret vid tumören, så att det bättre bekämpar cancercellerna. Mekanismen är densamma som den nobelprisvinnande immunterapin! Så häftigt.
Tidigare observationsstudier och djurstudier har antydit att en kost med högt saltinnehåll är associerat med mindre cancer men mer autoimmunitet/inflammation. Huruvida det beror på andra faktorer, såsom att personer med mycket stress och inflammation behöver äta mer salt för att deras hormonella reglering av salt- och vätskebalansen fungerar sämre, har inte varit tydligt.
Den nya studien som gjorts på möss har funnit att en högsaltkost kan hjälpa till att bekämpa tumörtillväxt, med hjälp av en mekanism som involverar celler i immunsystemet och bakterier i tarmfloran.
Kost med mycket salt förknippas ofta med negativa hälsoutfall, som ökat blodtryck och effekter på det kardiovaskulära systemet. Men ny forskning visar att detta inte stämmer (läs bl.a. i tidigare inlägg https://4health.se/mindre-salt-hogre-risk)
Den nya studien fokuserade på salt och immunitet. Högt saltintag har som sagt tidigare antytts kunna stimulera inflammation – en studie från 2013 noterade att höga mängder salt hos möss kan driva symtom på experimentell autoimmun encefalomyelit (EAE), en modellsjukdom för MS, multipel skleros.
Men inflammation är, bortsett från autoimmunitet, också ett skyddande svar från kroppen, och forskarna ville undersöka om en salt kost kan stimulera inflammation i kroppens respons mot cancer.
Forskarna matade möss med tumörer med en kost med låg, medel eller hög salthalt. Högsaltkosten begränsade signifikant tillväxten av mössens tumörer. De minskningar av tumörer som noterades var anmärkningsvärda för att det gällde så många olika typer av tumörer. Ökad överlevnad och minskad tumörtillväxt sågs hos möss med melanom, karcinom och till och med metastatisk cancer spridd i blodomloppet.
Forskarna förklarar att teamets analys visar att de immunceller som kallas naturliga mördarceller (NK-celler) ökade med 50% i de möss som fick högsaltdiet. Dessa celler identifierar celler i kroppen som har blivit infekterade av virus eller cancerceller, och förstör dessa celler. Mer om NK-celler och andra celler i immunsystemet i mina tre podcastavsnitt om immunsystemet, avsnitt 279 och framåt: https://4health.se/279-immunforsvaret-sa-funkar-det-del-1-det-ospecifika-medfodda-immunforsvaret
Mikromiljön runt en tumör är väldigt immunsuppressiv. Dvs tumören trycker undan immunförsvaret. Tumörer har olika biokemiska försvar som gör att de kan motstå attacker från NK-celler och andra inflammatoriska processer. Terapier som undantrycker dessa försvar, såsom så kallade “immune checkpoints inhibitors” inom immunterapi / immunoterapi, har varit revolutionerande inom cancerforskning. Men ingen vet varför dessa immunterapi-behandlingar bara fungerar hos vissa patienter. Cirka 30-40% av patienterna svarar, men resten inte.
Något som man har börjat titta på är mikrobiomets (tarmflorans) inverkan på behandlingseffektivitet. Mikrobiomet är de mikrober (såsom bakterier) som lever i och på våra kroppar, och deras gener (mer via taggen microbiome: https://4health.se/tag/microbiome ). Ämnesomsättningen av läkemedel av dessa bakterier varierar från person till person och kan ha drastiska effekter på läkemedels effektivitet.
För att undersöka mikrobiomen hos mössen i den nya studien genomförde forskarna detaljerad metabolomisk- och RNA-analys av blod- och avföringsprover tagna från mössen. Teamet noterade att en art av tarmbakterier, Bifidobakterier, var tydligt högre i möss som fick mycket salt. Det högre saltintaget ökade dock också tarmpermeabiliteten (“läckande tarm”) hos mössen, vilket innebar att dessa bifidobakterier migrerade från tarmen till andra delar av kroppen, inklusive till tumörerna. Väl inne i tumörmiljön aktiverade dessa bakterier sedan de undertryckta NK-cellerna, så att de kunde förbättra sin attack mot tumören.
Men möss är inte människor; är resultaten relevanta i våra kroppar? Och måste man äta så mycket salt?
Mänskliga data fanns redo – från labbet för den nobelprisvinnande japanska forskaren Tasuku Honjo. Honjo vann sitt pris för sitt arbete med cancerimmunterapi (https://4health.se/nobelpriset-i-medicin-fysiologi-hur-immunforsvaret-battre-angriper-cancerceller) Honjos laboratorium hade undersökt varför en så betydande andel av dem som fick behandlingar med immunterapi inte svarade på dem. De hade identifierat att en metabolit från mikrobiomet, hippursyra / hippuric acid, var associerad med ett positivt svar på behandlingen.
Forskarna i den nya studien fann att när de satte mössen på en saltrik kost i ett tumörtillstånd, så ökar också hippursyra väldigt mycket. Genom att koppla ihop två saker fann forskarna att saltet kanske använder samma väg som immunterapidrogerna i mänsklig miljö. Hippurat, frisatt av Bifidobacterium, kan fungera som väckarklockan som återaktiverar undertryckta NK-celler.
Genom att gräva ytterligare i den här mekanismen, visade forskarna att en saltrik kost kunde minska uttrycket av det immunsuppressiva PD-1-proteinet. Detta är exakt samma mål som Honjos immunterapi har. Baserat på detta fick de möss som fått en saltfattig diet en kombination av lite salt och en låg dos av Honjos immunterapi. Här fungerade denna lägre saltnivå som en förstärkare för immunterapin, och minskade tumörstorleken avsevärt.
Detta kan leda till en behandling som minskar den effektiva dosen av den oerhört dyra immunterapin, vilket gör den mer tillgänglig bl.a. i fattiga länder.
Forskarna såg också att hos möss som fick sin tarmflora utarmad med antibiotika, så försvann effekterna av en högsaltdiet. Vilket tyder på att dessa bakterier är viktiga för den bakomliggande mekanismen, inte saltet i sig. Detta ökar också möjligheten till ett tillvägagångssätt som helt kringgår salt i kosten. Teamet redogjorde för detta i experiment där, i stället för att ändra saltintag, så fick möss avföringstransplantationer från andra möss som matades på högsaltdiet. Detta återställde mössens förmåga att bekämpa cancer.
Studien visar vägen för ett nytt behandlingsalternativ för cancer som är både effektivt och häpnadsväckande nytt.
Tidigare om studier på vikten av salt i kosten:
https://4health.se/du-som-ater-nyttigt-riskerar-for-lagt-saltintag-–-sarskilt-under-heta-sommardagar
https://4health.se/mindre-salt-hogre-risk
Lyssna även på läkaren Ralf Sundberg som berättar om saker som faran med lite salt, blodtryck och kolesterol i avsnitt 79 av podden
Ur den nya studien:
“High-salt diet (HSD) modulates effector and regulatory T cell functions and promotes tissue inflammation in autoimmune diseases. However, effects of HSD and its association with gut microbiota in tumor immunity remain undefined. Here, we report that HSD induces natural killer (NK) cell–mediated tumor immunity by inhibiting PD-1 expression while enhancing IFNγ and serum hippurate. Salt enhanced tumor immunity when combined with a suboptimal dose of anti-PD1 antibody. While HSD-induced tumor immunity was blunted upon gut microbiota depletion, fecal microbiota transplantation (FMT) from HSD mice restored the tumor immunity associated with NK cell functions. HSD increased the abundance of Bifidobacterium and caused increased gut permeability leading to intratumor localization of Bifidobacterium, which enhanced NK cell functions and tumor regression. Intratumoral injections of Bifidobacterium activated NK cells, which inhibited tumor growth. These results indicate that HSD modulates gut microbiome that induces NK cell–dependent tumor immunity with a potential translational perspective.”
Josefina says
Intressant! Jag lindrar numera mina migränanfall med salt och de har blivit mindre frekventa sedan jag började dricka saltat vatten flera gånger på dag.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för att du delar din erfarenhet! 🙂