Tvärtom de flesta rekommendationer, så finns det inga hälsomässiga fördelar med att äta lite salt. Inte ens för människor med högt blodtryck. Tvärtom, visar forskning.
En ny studie visar att personer som äter lite salt (utsöndrar mindre än tre gram per dag) löper högre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke och död, jämfört med dem som äter normala mängder (utsöndrar fem till sex gram per dag). Inte ens personer med högt blodtryck har nytta av att äta lite salt – Tvärtom. Om saltintaget blir lägre än så, ökar risken för sjukdom och död, oavsett blodtryck.
I den aktuella studien ingick drygt 130.000 deltagare från 49 länder, där hälften led av högt blodtryck och hälften inte gjorde det.
Man tittade dock på deras utsöndring av salt i urin som ett mått på hur mycket de konsumerar. Jag tror att det kan vara ett osäkert mått eftersom det är hormonellt beroende. Bl.a. njurarnas och binjurarnas status påverkar saltutsöndringen.
Men jag tror definitivt att slutsatsen är korrekt, dvs att för lite salt är farligt. Och blodtryck är mer beroende av andra faktorer än salt, såsom akut stress och kolhydratintag.
Man såg en koppling mellan saltintag och något högre blodtryck i studien när saltnivåerna var på högre nivåer, men poängen här är att det alltså är farligare med för lite än för mycket salt. När man tittade på “death and major cardiovascular disease” som mått, så var det för lite salt som var den stora riskfaktorn både för personer med högt och normalt (eller lågt) blodtryck. Och hos personer med normalt blodtryck så såg man inga risker alls med ett högt saltintag.
“In this pooled analysis, we studied 133 118 individuals (63 559 with hypertension and 69 559 without hypertension), median age of 55 years (IQR 45–63), from 49 countries in four large prospective studies and estimated 24-h urinary sodium excretion (as group-level measure of intake)”
” higher sodium excretion was not associated with risk of the primary composite outcome (≥7 g/day in 6271 [9%] of the population without hypertension; HR 0·90 [95% CI 0·76–1·08]; p=0·2547), whereas an excretion of less than 3 g/day was associated with a significantly increased risk (7547 [11%] of the population without hypertension; HR 1·26 [95% CI 1·10–1·45]; p=0·0009).”
Jag är övertygad om att så längre du använder ett mineralrikt salt, och inte äter översaltad färdigmat, så talar din kropp om hur mycket salt du behöver via dina smaklökar. Är du sugen på salt så behöver du det troligen.
Lyssna även på läkaren Ralf Sundberg som berättar om saker som faran med lite salt, blodtryck och kolesterol i avsnitt 79 av podden
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)30467-6/abstract
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ingen-fordel-med-lite-salt-i-maten
[…] uppföljningsstudie till denna studie har tidigare tagits upp här på bloggen: https://4health.se/mindre-salt-hogre-risk. I den har forskarna kunnat visa att det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar att äta för […]