Det här går att göra precis hur nyttigt som helst beroende på hur du väljer att göra. Jag åt alltså en supergod efterrätt som var enkel att tillaga, nämligen: Maräng med kokosgrädde och jordgubbar
Det går finfint att bara servera bara kokosgrädde med bär – också toppengott, men jag var sugen på lite ljummen maräng.
Bär: skölj valfria bär
Kokosgrädde: Ta det tjocka lagret i burken/förpackningen, den är i stort sett alltid skiktad, dvs blanda ej. Om du vill; vispa kokosgrädden porös med elvisp
Maräng: I ett klassiskt marängrecept använder du äggvita och socker i proportionerna 1 msk socker per äggvita. Här kan du välja att använda en nyttigare sötning som tex stevia.Även sukrin går bra, även om jag själv inte är någon anhängare av det. Det fungerar faktiskt med honung, men jag tror inte det blir bra om du vispar upp äggen med honung, utan jag tror att du måste vända ner honungen i äggvitan i efterhand. Testa dig fram.
Separera äggulor och äggvitor. Tillsätt en liten nypa salt till äggvitorna (det hjälper
till för att få ett riktigt hårt skum). Tillsätt lite av sötningen. Vispa till ett hårt skum. Tillsätt resten av sötningen och vispa så att det blandas (det är svårare att få ett hårt skum, åtminstone med socker, om all sötning tillsätts innan vispning)
Klicka ut maränger på bakplåtspapper.
För mjuka snabba maränger: Grädda kort (5-10 min) i ugn vid 150-200 grader. Håll koll på marängerna och ta ut dem när de fått en fin färg
För spröda maränger: Grädda längre vid max 100 grader
[…] Tips på både mjölkfri och glutenfri efterrätt: https://4health.se/mjolk-och-glutenfri-efterratt-eller-mellanmal […]