Som ni kanske har sett så har det dykt upp en hel del matbilder på 4Healths
facebooksida www.facebook.com/4health.se , vilket är bilder och matinspiration som jag ursprungligen lagt upp på Instagram. Vill du följa och få lite inspiration så gör du det genom att följa mig @asparre på instagram http://instagram.com/asparre/.
En del av bilderna/maten kommer jag lägga upp här på 4health.se med mer utförliga recept några dagar efter du sett bilderna på Instagram / Facebook.
Till att börja med kan jag berätta om nyårsmaten i paleoformat som jag la upp bilder på.
Förrätt
Där började vi med en paleoförrätt: seafood med tomatmajonnäs på dillråraka
Rårakan var gjord på potatis, men det går bra att göra en liknande med riven vitkål och ägg istället.
Vitkålsråraka: Riv vitkål och lök grovt och blanda. Krydda med salt och peppar. Grovhacka dill och blanda med vitkålen. Rör ner ett ägg.
Stek ett tunt lager på hög värme i smör i en stekpanna (gör detta för varje “råraka”).
Toppa rårakorna med valfria skaldjur och rom. Vill man ha en lyxig nyårsförrätt så kan man med fördel använda hummer och räkor och löjrom.
Garnera även med hackad rödlök (eller syrad enligt originalrecpetet nedan)
Tomatmajonnäs: Gör snabbmajonnäs, men använd rödvinsvinäger istället för vitvinsvinäger. Rör sedan i 1-2 msk soltorkad tomatcrème.
Garnera med dill
Här hittar du originalreceptet http://www.ica.se/recept/dillraraka-med-skaldjur-och-tomatmajonnas-718045/
Varmrätt
Varmrätten var hjortstek med kantarellsås och kronärtskocksmuffin, också det i paleoanda:
Hjortsteken gör du lättast på låg ugnsvärme och med stektermometer för bästa resultat
Kronärtskocksmuffins är suuupergott:
Du behöver till 4 muffins:
- 2 ägg
- 2 kronärtskocksbottnar (i konserv går bra) eller 1 kronärtskocksbotten + 1 liten jordärtskocka
- salt och peppar
- vitlökspulver
- lökpulver
Mosa eller kör ingredienserna i mixer (jordärtskockan tillagas enklast genom att man steker den i små bitar först)
Rör ihop allt och häll upp i muffinsformar
Tillaga i ugn tills de reser sig och får fin färg
Till hjortsteken serverades även sockerärtor, kantareller, röda vinbär och hjortronchutney
Efterrätt
Mintchokladmousse! Efterrätten var inte helt paleo eftersom den gjordes på vispgrädde. Däremot går den att göra sockerfri. Recept på superenkel och relativt nyttig chokladmousse kommer i eget inlägg!
Lämna ett svar