Här kommer först ett recept som jag själv brukar använda och som kan varieras ioändlighet med hjälp av olika smaksättningar. Sen ett par länkar till bra julgodisrecept från Birgitta Höglund som är en underbar matkreatör och håller sig till (relativt) nyttiga recept. Som vanligt är det alltid nyttigare att äta riktig mat, men vem vill inte ha lite godsaker till jul?
Här är mitt recept på ischoklad:
- 1 paket (100 g) mörk choklad, minst 70%
- 50 g kokosfett (ej silverpaketet, utan ekologiskt såklart)
- havssalt
- ev lite honung
- eventuell smaksättning: tex hackade nötter eller egenpressad apelsinjuice eller ca 1 tsk rivet apelsinskal eller ca 1 tsk krossade kaffebönor eller ½ tsk kardemumma eller några droppar pepparmyntsolja
- ischokladformar eller knäckformar
Smält chokladen tillsammans med kokosfettet. Rör ner en nypa havssalt. Smaka av. Vill du ha sötare smak så tillsätt lite honung.
Du kan nu använda smeten som den är och hälla i formarna eller så tar du av en del där du tillsätter ytterligare smaksättning enligt exemplena ovan.
Häll i formarna och låt stelna i kylskåp. Klart!
Länkar till annat bra julgodis:
Chokladtryffel med passionsfrukt: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/21/mork-chokladtryffel-med-passionsfrukt/
saffransbröd med kokos: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/17/julkakor-med-mandel-kokos-och-saffran/
Lämna ett svar