86: Mia Lundin – Hormonkaos, förklimakteriet och klimakteriet

Idag ska vi prata hormoner, hormonkaos, övergångsbesvär och signalsubstanser med ingen mindre än Mia Lundin. Du som har hormoner som åker berg- och dalbana, en orolig hjärna som inte går att stänga av på natten, du som känner dig nedstämd, har sömnbesvär eller bara av oförklarliga skäl inte mår som du borde. Lyssna idag!

Vi fokuserar på kvinnliga hormoner, men avsnittet, särskilt början av det, är också högst intressant för dig som är man. Det är särskilt intressant för dig som vill förstå skillnaden mellan män och kvinnors beteenden och hormoner ;) Men under intervjun pratar vi också stress, stresshormoner och binjurar och annat som är relevant för både kvinnor och män.

Vi pratar PMS, förklimakterie och klimakterie. Och vi kommer även in på saker som PCOS och förlossningsdepression. Och inte minst varför vi får dessa besvär och vad vi kan göra åt dem.

Här är länk till den petition som Mia berättar om i podden: http://www.skrivunder.com/kvinnors_ratt_till_hormoner_som_inte_okar_risken_for_brostcancer

Ett avsnitt som du inte får missa!

Här har du över 1,5 h att lyssna på i bilen, på bussen eller på promenaden!

Så här gör du:

Lyssna på din dator

 1. Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: http://4health.se/category/podcast)
 2. Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på.Klicka på prenumerera så får du varje avsnittDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2

Lyssna på din iPhone

 1. Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
 2. Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna påDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2

Lyssna på din android:

 1. Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
 2. Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app:http://4health.se/category/podcast/feed

Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.

Play
Det här inlägget postades i podcast och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

16 svar till 86: Mia Lundin – Hormonkaos, förklimakteriet och klimakteriet

 1. ingmarie skriver:

  Hej Anna
  Vilken fantastisk intervju med Mia Lundin. Jag har lärt mig mycket. Jag är en som vaknar med hjärtklappning och nu vet jag varför!
  stort TACK
  /Ingmarie

 2. Pingback: HORMONKAOS MED MIA LUNDIN | Josephine Ferguson

 3. Pingback: HUR ÖKAR MAN ANTALET HJÄRNCELLER? | Josephine Ferguson

 4. Weronika skriver:

  Tack för ett fantastiskt intressant och lärorikt program. Är själv sjuksköterska och ofta arg på okunskapen som finns inom svensk sjukvård, inte bara kring detta ämne men även kost och livsstil. Tur att det finns internet och social medier så att människor kan lära sig och ta del av information på egen hand.
  Tack för en trevlig hemsida med massa bra information.
  Sjuksköterskan som önskar förändring i vårt trångsynta system :)

  • Tack snälla Weronika för denna fina feedback! Och roligt att höra från vårdanställd som önskar förändring – ni är fler!! Lyssna gärna bl.a. på alla läkare som varit med i podcasten i intervjuer, såsom Ralf i avsnitt 79, Peter Martin i avsnitt 66 och 77, och Cecilia F i avsn 54, och såklart Annika Dahlqvist i avsn 31

 5. Kristin Wärme skriver:

  Hej och tack för en bra intervju! Tyckte att svaret på din fråga om dhea uteblev, vet du något mer om detta? När det gäller binjurepreparat tyckte Mia att man vill undvika adrenalinet och det är jag hel med på, men det finns ju oreparat med endast binjurebark som många har god effekt av? Mias råd var vila och återhämtning, men jag har vilat i över tio år nu utan att bli piggare … och är inte alls deprimerad, bara trött och konstant utmattad. Hade varit jätteintressant med en vidare diskussion/fördjupning inom ämnet binjurar, som ju berör väldigt många. Vad anser du själv om dhea som tillskott? Binjurehormoner? Tack igen! /Kristin

 6. Rebecka skriver:

  Hej!

  ni pratade inte så jättemycket om preventivmedel utan en liten stund endast. skulle du/ni säga att man som kvinna som tar p-piller/har p-stav har samma känsla som en som gått in i klimakteriet pga avsaknad av sin egna hormonproduktion?

  det hade varit super om du hade kunnat ha ett bonusavsnitt där ni pratar om hur man påverkas av preventivmedel fysiskt och psykiskt!

  jag har i 6 år sökt hjälp hos läkare för trötthet, oro, omotivation, okocentration osv, jag har tagit blodprover, kollat glutenintolerans, fått antidepressiva osv osv.. men utan resultat.
  Detta avsnitt fick poletten att trilla ner hos mig att mina besvär kanske beror på P-staven jag har haft i ca 6 år… Denna stav kanske hämmar mina egna ”må-bra-hormoner”?

  jag hade även varit intresserad av att veta vad mer man kan gå miste om när man använder preventivmedel. Ni nämnde att kvinnor även tillverkar testosteron, tror du att kvinnor med preventivmedel(i mitt fall har jag inga blödningar alls) har svårare att skapa muskeltillväxt eftersom dom inte har sin normala cykel med testosterontillverkning? Kan detta i sin tur leda till att vi blir med tiden svagare i våra muskler? Vilket i sin tur kanske kan leda till ryggproblem etc?? (vilket jag också lider av)
  Om så är fallet, kan fibromyalgi vara kopplat till detta?

  Många frågor nu men jag känner att en helt ny värld öppnade sig för mig när jag insåg att min P-stav kanske har förändrat mitt liv till det sämre utan att jag tänkt på det..

  tack för en bra podd!

 7. Jonathan skriver:

  Hej!

  Shit vilken bra pod helt enkelt. Min fru har tjatat att jag ska lyssna men jag har inte haft tid (inte prioriterat). Ikväll tog jag mig dock tiden och det var superintressant. Jag lärde mig massor och blev samtidigt riktigt förbannad varför detta inte verkas tas på allvar i Sverige.

  Min fru har efter vårat tredje barn haft ordentliga besvär med det ni pratar om och jag ser nu mer ljust på framtiden än jag gjorde innan.

  Keep it up :)

 8. AK skriver:

  Helt fantastiskt avsnitt! Tack!
  Vore det inte en bra idé om du gjorde en engelsk översättning där du återger lite av vad Mia säger…?
  Världen är ju ganska liten idag…

 9. Voxendal skriver:

  Jättebra intervju och så mycket viktig information! Tack, nu ska jag låna Mias bok! Sara

 10. Helene Larsson skriver:

  Hej. Tack för ett bra program som jag skulle ha behövt lyssna på för länge sen. Tack även för ditt engagemang i alla livstilfrågor.
  Mvh Helene

 11. Gitt Almqvist skriver:

  Önskar vi hade läkare i Sverige som hade samma helhetssyn på sina patienter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>