Därför ökar pollenallergi

Fler vuxna svenskar än tidigare lider av pollenallergi. Det visar en ny studie från Sahlgrenska. Andelen personer med pollenallergi har ökat väsentligt och man ser en stor skillnad jämfört med andra allergier.

Studien är genomförd mellan 2008-2011 bland tvåtusen vuxna personer i Västra Götaland, först genom en enkätundersökning och sedan genom uppföljande undersökningar av över tusen personer därefter har man jämfört resultaten med en studie från tidigt 90-tal.

Det finns en rad olika teorier om varför. Det vi har kunnat se är att under samma period har både pollensäsongen förlängts samt mängden av pollen ökat så det är sannolikt att det har en bidragande orsak. Enligt forskarna har gräs- och björkpollen ökat under perioden och man tror att dessa växtarter gynnats av de allt varmare somrarna. Medelsommartemperaturen har ökat med 1,5 grader sedan 1970-talet.

I studien har man testat lungfunktion, gjort pricktester och tagit blodprover på över tusen personer.

Några mycket avgörande faktorer till att allergier ökar i allmänhet är dels att vi får allt sämre bakterieflora både i tarm och resterande kropp. Dvs vi har för lite bakterier, för få sorter framförallt. Detta har jag pratat en hel del om i alla poddar på temat tarmflora (bl.a. avsnitt 44, 46, 51 och 80). Dels att vi har obalanserade immunsystem som både skapar inflammation och där ”attackstyrkan” och ”infanteriet” är i obalans (lyssna på avsnitt 89 för att få veta mer om det. Och på avsnitt 83 kring hur du med kosten kan minska inflammation och immunsystemets överaktivitet)

Läs mer via taggarna allergi och microbiome och inflammation

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/forskarna-bekraftar-pollenallergi-okar-bland-vuxna

Det här inlägget postades i Ohälsa & Sjukdomar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>