Få diagnos genom att mäta ämnen i din andedräkt

Vår utandningsluft innehåller kväve, koldioxid och syre och en liten mängd av mer än 100 andra flyktiga kemiska komponenter. Mängden av de här ämnena varierar beroende på en persons hälsa.

Förr i tiden tog läkare hjälp av näsan för att ställa diagnos genom att lukta på patientens andedräkt. Nu har forskare tagit fram ett analysinstrument som kan efterlikna den här förmågan. Tanken är att utveckla ett enkelt, bärbart och billigt sätt att diagnostisera olika sjukdomar. En sådan metod göra det möjligt att upptäcka och behandla sjukdom i ett tidigare skede.

Genom att identifiera ett unikt ”breathprint” för varje sjukdom har forskarna konstruerat en apparat för att klassificera och diagnostisera ett antal olika sjukdomar. Det finns redan forskning kring hur personer kan lukta sig till sjukdom.

Nu har forskarna lyckats skapa en andedräktsmätare som kan skilja mellan flera sjukdomar, som exempelvis cancer och Parkinson.

Redan 400 f Kr lärde medicinforskaren Hippokrates sina elever att lukta efter sina patienters andning för att på så sätt få ledtrådar till sjukdomar. Långt senare i slutet av 1800-talet fick den medicinska luktläran en renässans, men med tiden ersattes luktläran bl.a. med laboratorieanalyser.

Evolutionärt har det antagligen varit väldigt viktigt att känna lukten av sjukdomar, särskilt under perioder då infektionssjukdomar var den största faran för människor. Äckel och avsmak inför sjukdomslukt evolverade för att hålla oss friska.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/andedraktsmatare-avslojar-sjukdom

Det här inlägget postades i Ohälsa & Sjukdomar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>