Fettlever kan man få av helt vanlig kost, inte bara av alkohol

Om man intar ett överskott av kalorier kan fett lagras i levern. Det kallas icke alkoholbetingad fettlever och kan i värsta fall leda till att man utvecklar levercancer. 1 av 5 svenskar lider av fettlever som inte har beror på alkoholintag.

2005 påvisade forskningen att det finns ett starkt samband mellan insul innivåerna i blod och fettlever. Detta har bekräftats av nobelpristagarna Brown och Goldstein. 

Ett högt intag av kolhydrater stimulerar nybildningen av fettsyror genom insulinutsöndring. Nybildningen av fettsyror är troligtvis cirka 30 procent av leverförfettningen, medan resten kommer från cirkulerande fettsyror från fettväven.

I nedan artikel debatterar läkarna och professorerna Tore Scherstén, Karl E. Arfors och Ralf Sundberg kring varför forskningen och statistiken på detta område inte givit upphov till någon reaktion i Sverige. De beskriver också hur insulinresistens skyndar på detta förlopp. När insulinnivåerna ligger högt under en tid blir cellernas receptorer för insulin sämre och ännu mer insulin måste utsöndras (förstadium till diabetes typ 2). Insulinresistens kan alltså ge fettlever.

http://hd.se/ledare/2011/09/26/nya-sjukdomar-i-fetmans-spar/

Det här inlägget postades i Ohälsa & Sjukdomar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Fettlever kan man få av helt vanlig kost, inte bara av alkohol

  1. Pingback: Månadens populäraste inlägg – oktober | 4Health.se by Anna Sparre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>