Fråga MIA LUNDIN!

Ställ dina frågor idag och under hela torsdagen här i kommentarerna!

Fantastiska Mia Lundin kommer tillbaka till podden och jag intervjuar henne troligen redan på fredag, dvs i övermorgon.

Tänker basera avsnittet på lyssnarfrågor. Ställ frågorna här i kommentarerna, eller på instagram @asparre eller facebook.com/4health.se

Tidigare podcastavsnitt med Mia är de mest populära avsnitten någonsin:

http://4health.se/86-mia-lundin-hormonkaos-forklimakteriet-och-klimakteriet

http://4health.se/94-mia-lundin-ar-det-hypotyreos-eller-binjureutmattning

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

9 svar till Fråga MIA LUNDIN!

 1. Marie Rutgersson skriver:

  Hej!
  Lever i en hormonell och endokrin mardröm! Är så extremt trött och fullständigt kraftlös.Är 58 år med hypotyreos men blir superspeedad av Levaxin,Liothyronin och Armour Thyroid. Obehandlad med TSH över ref sedan 5 år. Omätbart testosteron och har fått pröva DHEA/Prasteron för att få upp värdet. Blev dock superspeedad efter en liten skärva. Provat DHEA-kräm med samma resultat. Provat tillskott av Östrogen/Estradot = superspeedad på liten dos. Provat Progesteron i liten dos men ingen effekt. Har högt morgonkortisol i blod men normalt i saliv. Äter Paleokost sedan tre år och det är väl det som håller mig på benen. Har borderline SIBO men orkar verkligen inte börja ta tag i det nu. Har lagt en halv förmögenhet på provtagningar, funktionell medicin och privatläkare. Lyckas inte nysta upp denna eländiga härva trots att jag är påläst .Var i jösse namn börjar jag om?
  Hälsningar,Marie

 2. Camilla skriver:

  Hej!
  Tack för en fantastisk podd & tack för den kunskap ni delar med er av ❤️
  Jag har sedan 2002 levt med Fibromyalgi & Myalgisk Encefalomyelit & i våras fick jag även POTS. Det känns som jag provat allt & alla prover såsom sköldkörteln, njurar, kortisol mm ser ”bra” ut och ändå är jag sämre än någonsin. Min puls är hög medan blodtrycket är väldigt lågt & läkarna blir inte kloka på min mätningar. De sista månaderna har jag dessutom tappat otroligt mkt hår, & då menar jag riktigt mycket! Har tappat mer än halva min hårmängd & det börjar bli så tunt så jag får fläckar ( har även alopecia areata sedan många år ).
  Vad ska jag göra, vad ska man leta efter? Finns det några prover som missats här? Kan tillägga att jag äter lchf sedan Januari -15 & har nyligen avslutat 3-4 månader på det autoimmuna protokollet & äter nu min egen variant av lchf/paleoblandning. Äter mejerifritt förutom smör, äter endast äggula och utesluter ffa nötter, fröer mm för att försöka läka tarmen och bli friskare.
  Tack för er tid / Mvh Camilla

 3. MariaF skriver:

  Flera kvinnor i släkten som kommit in i klimakteriet före mig har haft stora problem med vallningar mm, bl a min storasyster som lider sig igenom detta nu. Åldersmässigt är jag på väg, menscykeln är lite kortare, men än har jag inga större känningar jag kan härleda till klimakteriet. Hur kan jag på bästa sätt förebygga klimaterieproblem generellt? Och vilka symptom ska jag ”titta efter”? Ibland känns det som att man ska köpa progesteronkräm och smörja för säkerhets skull.

 4. U skriver:

  Hej och tack för en superbra pod,
  Jag har en fråga till Mia; hur behandlar man bäst myom? Jag fick dem redan i 25-årsåldern, vad beror det på att man får dem?
  Stort tack på förhand <3

 5. Karin Johansson skriver:

  Hej!
  Har ätit Livial i 18 år. Gjorde hysterektomi+ SOE då jag var 37 år. Nu när jag är 55 kanske det är dags att sluta. Upplever trots tabletterna torra slemhinnor och vallningarHar hållt upp i några månader men tycker det blev mer jobbigt då. Har aldrig tagit några prover på hormonnivå el dyl. Ska jag sluta med tabletterna? Alternativ?

 6. Fia skriver:

  Hej!

  Jag är 28 år och tar progesteronkräm 20 mg började för ca 3 år sedan. Får mer nattligasvettningar om jag tar mer.
  Progesteronkräm har hjälpt mkt med min huvudvärk (kunde ha 14 dagar huvudvärk i månaden hela dagar), mina nattliga svettningar och vallingar är borta och har nu regelbunden mens med ägglossning.
  Dock har jag alltid huvudvärk 2-4 dagar under mensen eller precis dagarna innan. Huvudvärken är konstant och svår, måste ligga ner och vila. Jag har bara mens ett dygn (klarar mig på en nattbinda). Efter det får jag små bruna flytningar 1-3 dagar med mkt tid emellan (kan gå ett dygn eller två mellan flytningen). Mensen har en del koaguler.
  Har kollat östradiol blodprov flertal gånger ligger runt 440-448 pmol/L under lutetalfasen, referens 82-1251 pmol/L.
  Jag antar att jag fortfarande inte är helt i balans. Vad kan jag göra åt huvudvärken? Vissa skriver att man kan ta östrogen under mensen, vet inte om det är ett alternativ? Varför har jag bara en dags mens?
  Skulle vara så tacksam om ni kunde svara på detta och vad händer i kroppen så jag får en förståelse :) kan tillägga att jag ätit LCHF under ett par år men mådde inte helt ok och övergick till Paleo, vilket jag mår bra med.

 7. inger karlsson skriver:

  Hej Mia och Anna!
  Tack för en superpodd! Lyssnar om och om igen på vissa avsnitt. Kanske beror det på kolan som klistrat sig fast i min hjärna sedan ett antal år tillbaka. Men dina program är verkligen så mycket värda att lyssna till, Anna!

  Till Mia undrar jag om hur framfall kan vara kopplat till kvinnliga könshormonsystemet?
  Jag har TPO-Ak men normalt TSH och T3 och T4 ligger inom ref.värden, så endokrin vill inte behandla. Mina symtom har blivit bättre men känner mej inte nöjd. Jag upplever många olika symtom som beskrivs ihop med hypotyreos typ 2 såsom hjärndimma, trötthet, värk utanpå skelettet, muskelsvaghet, trög mage, sköra naglar och knak i leder. Jag har op. knölstruma 2013 och ändrat mycket på kosten tidvis men faller lätt tillbaka lite emellanåt. Det känns som jag mår bättre med glutenfri kost. Fyller på med vitaminer och mineraler av alla de sorter.
  K-vitamin verkar vara ett dunder vitamin men det finns inte så mycket skrivet om detta. Har Mia möjligen teorier om hur det påverkar oss?
  Inger

 8. Johanna Wachtmeister skriver:

  Hej Anna,
  Tack för din underbara podd! En av veckans höjdpunkter att lyssna på nya avsnitt!
  Jag har en fråga om migrän som Mia kanske kan svara på då man kan se på hennes hemsida att hon verkar ha hjälpt många med migrän. Jag undrar om det finns en koppling mellan kosten och utlösandet av ett anfall? Min son (15 år) fick sitt första anfall härom dagen: En dag då det i skolmaten varit omöjligt att undvika att äta en stor mängd pasta om man inte ville vara hungrig resten av dagen. I vanliga fall äter vi så klart glutenfritt, low-carb, mkt fett och det mesta ekologiskt, men skolmaten kan man inte göra så mkt åt.
  Mia skriver om kopplingen mellan lågt seretonin och migrän på sin sida och då undrar jag också hur man med kosten hjälper till att hålla sitt seretonin på en bra nivå. Även om det finns specifika saker som man ska undvika. Samt om hon har andra tips kopplade till detta.

 9. Johanna Wachtmeister skriver:

  Hej igen :-) ,
  Så har jag en till fråga till Mia som gäller enpmetrios. Vet man om det finns en koppling till kosten när det gäller dessa problem? Samt om man har det (20-årig dotter) vad kan man göra för att minska på problemen utöver att äta någon form av p-piller? Och så klart om hon vet något annat användbart om detta.
  STORT TACK till dig Anna och så klart till Mia som tar sig tiden att vara med i din podd.
  Vänliga hälsningar Johanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>