Histaminintolerans

Histaminintolerans

Det har blivit vanligare idag att prova att utesluta viss typ av mat för att må bättre. Och många som provar någon slags elimineringskost får bra effekt på sitt välmående om de lyckas hitta något de är känsliga mot.

Ett ämne som de flesta inte tänker på som ett ämne i kosten, är histamin. Något det visat sig att många faktiskt är intoleranta mot av olika anledningar. Listan på symtom av histaminintolerans är väldigt lång, och histamin finns dessutom i flera vanliga livsmedel såsom vin, avokado, ost, jordgubbar och rökt fisk.  Exempel på symtom är huvudvärk, snuva, nässelutslag, ångest, sura uppstötningar, svårt att gå ner i vikt, trötthet och ledvärk. Jag rekommenderar dig att klicka på länken för en utförlig lista över symtom http://c7c.37f.myftpupload.com/histamine-intolerance-symptoms/.

Det är inte alltid en person som har histaminintolerans gör en tydlig koppling eftersom symtomen kommer ett tag efter att de ätit maten som ligger bakom att de mår dåligt. Dessutom är symtomen ofta diffusa och kan ha många orsaker. Det gör det svårare att förstå att histaminet är källan till symtomen.

Vad är histamin?

Histamin är ett ämne som är viktigt för immunförsvaret. Det fungerar som en signalmolekyl och används bl.a. för att reglera inflammation och i vår respons mot patogener. Histamin finns lagrat i en typ av immunceller som heter mastceller, och när de aktiveras frisätter de histaminet. Mastcellerna aktiveras bland annat av IgE-antikroppar och därför har histamin en avgörande roll vid allergiska reaktioner.

Men inte bara immunförsvaret använder sig av histamin. Det är också viktigt i nervsystemet som signalsubstans. Histamin reglerar också hormoner, hjälper till att hålla oss vakna och påverkar matsmältningen.

Vanliga orsaker till histaminintolerans

-       Mastceller som är överkänsliga och frisätter för mycket histamin

-       För många mastceller

-       Allergier ger ökad histaminfrisättning från mastceller

-       Brist på enzymet diamin oxidas som bryter ner histamin från mat i mag- och tarmkanalen.

-       Bakterier i tunntarmen som inte ska vara där bildar histaminet.

-       Problem med metylering – eftersom metylering är involverat i nedbrytning av histamin (metylering kan testas genom genetiska tester)

-       Näringsbrister (testa tex mha näringsstatus / organic acids)

Mat med mycket histamin:

-   Alkohol

-   Inlagda eller konserverade livsmedel som smörgåsgurka, men även surkål

-   Mogna ostar

-   Rökt kött som salami och korvar

Mat som ger histaminfrisättning:

-   De flesta citrusfrukterna men även ananas, kiwi och plommon

-   Kakao och choklad

-   Nötter

-   Papaya

Diaminoxidashämmare (DAO blockers):

-   Alkohol

-   Svart te

-   Energidrycker

-   Grönt te

Det här är bara ett urval av livsmedel. Vill du se en längre lista kan du gå in på: http://paleoleap.com/histamines/

Testa själv om du är intolerant

Vill du testa själv om du är intolerant mot histamin kan du under en period om minst fyra veckor utesluta mat med mycket histamin eller som frisätter histamin. Efter det återinför du livsmedlen ett och ett för att verkligen kunna se vilket det är du reagerar på och inte. Får du en reaktion är det viktigt att du går tillbaka och äter histaminfritt en period för att kunna testa att återinföra nästa livsmedel på listan. Eftersom symtomen är så varierande och diffusa, och det handlar om så många sorters livsmedel, är detta inte helt enkelt ska tilläggas.

Vad kan du göra om du är intolerant?

Se till att försöka ta reda på den exakta orsaken till din intolerans. Vissa orsaker kan behandlas inom sjukvården, andra gånger kan du gå vidare för att testa till exempel för dynbios (obalans / överväxt av bakterier i tarmen). Enzymet diaminoxidas finns som ett tillskott och fungerar som det egna enzymet. Undvik mat med histamin eller som triggar immunförsvaret att frisätta histamin.

Inlägg i samarbete med Katarina Hagberg

Källor:

http://thelowhistaminechef.com/what-is-histamine/

http://thelowhistaminechef.com/histamine-in-food-lists/

http://paleoleap.com/histamines/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ddr.20015/abstract

Det här inlägget postades i Hälsa - övrigt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Histaminintolerans

  1. Malin skriver:

    Hej! Jag äter Atarax i hög dos för att kunna sova. Det är ju en antihistamin, jag undrar om du vet om det tyder på histamin intolerans eller om det kan vara skadligt i längden eftersom det kanske påverkar detta system?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>