Hur stress gör dig sjuk – så funkar kroppen

Jag ska ge dig en förklaring till hur du kan få kronisk inflammation av stress. Inflammation är roten till väldigt många sjukdomar och involverad i de flesta; Hjärt- och kärlsjukdom, värk och fibromyalgi, demenssjukdomar, tarmsjukdomar och så vidare.

Stress kan ge dig kronisk inflammation genom ett antal olika mekanismer i kroppen, men en som är viktig och enkel att förklara är den här:

Inflammation är det som händer tex när ett sår blir infekterat och inflammationen gör det rött och svullet och ömt. Inflammation är en mekanism som gör att kroppen pumpar vätska fullt med bra ämnen från immunförsvaret som ska hjälpa till att läka problemet/såret.

Kortisol är ett stresshormon, som kroppen utsöndrar för att upprätthålla balans när den utsätts för olika påfrestningar. En av många roller som kortisolet har är att dämpa inflammation när inflammationen inte behövs längre. När kroppen bekämpat det som ska bekämpas och tycker att såret börjar läka så gör kortisolet helt enkelt att inflammationen dämpas igen.

Problemet som uppstår vid konstant stress är något som kallas kortisolresistens. Det innebär att om kroppen hela tiden har förhöjda nivåer av stresshormoner (tex för att du alltid stressar runt), så blir den till slut mindre känslig och reagerar allt sämre på kortisol. Det betyder att kortisolet förlorar sin funktion till viss del.

Stressar du mycket och är kortisolresistent så funkar då inte heller inflammationsdämpningen av kortisol. Så alla små inflammationer som uppstår av tex sår på huden, skador i kärlväggar eller i tarmen, inflammationer i muskler och så vidare dämpas inte som de ska, utan fortsätter att vara inflammerade.

Och det finns ytterligare ett problem – den som stressat riktigt länge och mycket drabbas till slut av utmattning, vilket innebär att kortisolnivåerna istället kan vara för låga, kroppen orkar inte utsöndra så mycket kortisol som behövs. Även i detta fall så kan då inte heller inflammation dämpas som den ska.

Stress är alltså något som gör dig sjuk, och inte bara på ett indirekt vis, genom att du blir trött och utmattad till slut, utan stress kan ge dig inflammation som är direkt sjukdomsframkallande. Ta stress på allvar!

Det här inlägget postades i Ohälsa & Sjukdomar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>