Semi freddo är italienska för halvfryst och är ett enkelt sätt att göra en glassliknande, mycket god dessert. Här är ett lättlagat lowcarb-recept a la 4Health
Ingredienser (4 små portioner):
- 2 dl grädde
- 2 ägg
- 100-200 g mörk choklad (70-80%)
- ca 1 dl nötter, t.ex. valnötter eller mandel
- äkta vaniljpulver eller vaniljstång (inte vaniljsocker)
- honung
Hacka chokladen och nötterna. Vispa grädden. Blanda ner choklad- och nöthacket i grädden.
Separera äggulor och äggvitor. Skrapa ur en vaniljstång och häll skrapet, alternativt äkta vaniljpulver, i äggulorna. Tillsätt en klick honung (mängd är en smaksak, men ju mindre desto nyttigare).
Vispa äggvitorna till ett fast skum.
Rör försiktigt ner röran med äggulor i grädden. Vänd sedan försiktigt ner detta i de vispade äggvitorna.
Häll upp i fyra små skålar och ställ i frysen. Jag fryser den i en knapp timme, men man kan vänta längre om man vill ha den mer fryst. Gillar man den mjuka konsistensen kan man också frysa den ordentligt och sedan bara låta den stå i kylskåp 10 minuter före servering.
Hanna Odervall says
Provade denna med lakritspulver i stället för nötter och choklad. Blev supergott! Hur är lakritspulver på sundhetsskalan egentligen?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Hanna! Kul att det blev gott! Bra tips, ska testa!
Jag pratar lite om lakritspulvret i avsnitt 32 med lyssnarfrågor. Det är high carb och kan ju stimulera sötsug pga sötman. Men man använder ju så himla lite, så det brukar vara ok 🙂