Åh, mamma hade varit barn- och husvakt när jag var borta, och kvar i kylen fanns “förvildad fisk”, en riktig favoriträtt. Jag la upp det här receptet/inlägget på bloggen första gången hösten 2013. Men nu när jag åt det påmindes jag om att jag borde ge en favorit i repris. Minns inte om receptet egentligen heter förvildad lax eller viltlax. Oavsett, om man inte hittar vildfångad lax, så gör det på annan fisk. Och äter du inte mjölkprodukter så gör det på kokosgrädde
Det här receptet är ett gammalt recept från min mamma som ursprungligen, i en lite annan version, publicerades i någon mattidning och då gjordes på lax. Nu försöker jag undvika att välja lax, både pga dåligt näringsinnehåll och hemsk miljöpåverkan (läs mer bl.a. här: https://4health.se/?s=laxfest ). Men det går utmärkt att göra på annan fiskfilé eller på köttfärsbiffar. Passa på att köpa färsk fisk i delikatessdisken idag när det är tisdag (måndag är ingen fiskdag eftersom det är dagen efter helg och oftast inte någon färsk leverans under dagen)
Nedan är receptet på själva fisken med sås. På bilden kan du se hur jag, mamma och syster serverade det med blomkålsmos och sallad på babyspenat mm. Supergott!
Du behöver:
- ca 500 g fiskfilé i portionsbitar eller i hel bit
- 2,5 dl grädde (alltid när jag skriver grädde använder jag vispgrädde)
- ca 1 msk timjan (gärna färsk)
- 2 msk viltfond (men även kantarell- och/eller kalvfond fungerar bra)
- lingon: du kan använda färska, frysta eller rårörda/lättsockrade beroende på hur strikt du är med socker/kolhydrater. Använder du sockrade av ngn sort så ca 2 msk, minst det dubbla av frysta/färska bär. Ha gärna lite extra som tillbehör vid serveringen
- Tillbehör (tex brysselkål, blomkålsmos eller sallad)
Lägg fisken (färsk eller tinad) i smord ugnsform
Blanda ihop övriga ingredienser till en sås som du häller över fisken i formen
Grädda i ugn ca 20 minuter vid 225 grader (kanske något mindre om fisken är tunn)
Klart – enkelt!!
Elin Fureus says
Vilket märke på fond använder du? Mvh Elin