High fructose corn syrup (HFCS) är en, om inte den största, av USA:s hälsokatastrofer. Inte nog med att det är socker som tillsätts i mängder i allt från såser till drycker, det är dessutom fruktsocker/fruktos, som kan vara väldigt skadligt om det äts “utanför frukt”, dvs taget ur sitt sammanhang utan skyddande antioxidanter och fibrer. Läs mer om fruktos i tidigare inlägg: https://4health.se/?s=fruktos
Hittills har HFCS (eller isoglukos som det tydligen också kan kallas) haft en marknadsandel på omkring 5 procent av EUs sockermarknad. Men pga ändrade importkvoter (2016) väntas det snart ta över en tredjedel av marknaden.
HFCS är mycket billigt att använda, dels för att det är sötare än vanligt socker och dels för att produktionskostnaderna i USA hålls ned av stora jordbrukssubventioner.
http://blog.svd.se/ennartshalsoblogg/2014/01/15/hej-varlden/
Lämna ett svar