Efter alla – oftast riktigt dumma – skriverier om rött kött, så tänkte jag vända på steken. Det finns nämligen forskning som tyder på att rött kött är bra för hälsan.
(den mesta forskning som sägs visa att rött kött är faligt är bara dåliga enkätstudier som kan inkludera tillsatser mm, läs mer https://4health.se/?s=%22rött+kött%22)
Depression är ju en riktig folksjukdom och SSRI skrivs ut som aldrig förr. Men visste du att rött kött är bra för den mentala hälsan?
Australiensiska forskare gick in med hypotesen att rött kött troligen var dåligt, men resultaten visade annorlunda – tvärtom så mår man bättre av rött kött.
Forskarna fann att kvinnor som äter mindre rött kött lättare drabbas av depression och oro. Då undersöktes konsumtion av biff- och lammkött hos 1000 kvinnor. De kvinnor som åt mindre än rekommenderat intag av rött kött löpte dubbelt så stor risk att drabbas av depression jämfört med de kvinnor som åt rekommenderad dos. Sambandet kvarstod efter hänsyn till övriga faktorer i kvinnornas diet, fysisk aktivitet mfl faktorer.
Man refererar till ett rekommenderat intag av rött kött motsvarande att tre till fyra gånger per vecka äta en mängd stor som din handflata.
Och intressant nog hittades inget liknande samband till den mentala hälsan om man tittade på andra sorters protein, såsom kyckling, vegetabiliskt protein eller fisk. Inte heller sågs några fördelar med att äta mer än det rekommenderade intaget av rött kött.
I studien noteras också att det australiensiska köttet ofta är gräsuppfött kött, dvs naturbetande och inte spannmålsutfodrat.
Det är ju inte en kontrollerad blindstudie, men ger än dock ett mycket intressant resultat. Och eftersom depression inte sällan är ett förstadium till tex neurodegenrativa sjukdomar som tex Alzheimers, så kan nog rött kött vara bra på andra sätt också.
Personligen tror jag att rött kött i lagom mängd är bra. Jag tror att vi under evolutionen inte alltid fällt stora djur, utan ätit mycket ägg, fisk, växtdelar, men att rött kött är en naturlig del av kosten. Skilj dock på massuppfödd, spannmålsutfodrad boskap, och vilt, naturbeteskött etc.
Rött kött är bl.a. en bra källa för järn och andra mineraler, fullvärdigt protein samt B-vitaminer (tex B12, men i stort sett alla B-vitaminer finns i rött kött). Det finns signifikant högre nivåer av dessa näringsämnen i rött kött än i vitt kött.
http://www.deakin.edu.au/research/stories/2012/03/20/women-should-eat-red-meat
Lämna ett svar